Lefthanded pop-art torbice vole žene, a sviđaju se i muškarcima

Lefthanded pop-art torbice vole žene, a sviđaju se i muškarcima

Ukucate li u sveznajući Google ime Viki Vičić, prvo što će vam se pokazati stranice su Hrvatske odvjetničke komore. No, dodate li tom imenu i pojam „lefthanded“, naći ćete poveznicu na Facebook profil koji će vas odvesti u čaroban svijet šarenih torbi i ruksaka „inspiriranih umjetnošću, ljudskom vanjskom i unutarnjom ljepotom, bojama, humorom i životom“. Otkrit ćete jednu novu Viki Vičić – kreativku koja će za sebe reći da je završila pravo, no „ljubav prema umjetnosti, bojama, lblicima i duhovitim tekstovima u jednom ju je trenutku odvela u drugom pravcu“ – prema izradi pop art torbi u kojima je spojila svoje sklonosti i ljubavi prema bojama, geometrijskim oblicima i čistim, dizajnu jasnim i definiranih formi, prema humoru, sarkazmu, tijeku misli, umjetničkim pravcima s početka 20. stoljeća pa sve do 70-ih (pa tako i pop- artu), elementima paradoksa života. Prema danas već poznatom brendu Lefhanded pod kojim se na tržištu, osim torbi, pojavljuju i novčanici, ruksaci, privjesci za ogrlice, narukvice

left6 novcanik2

- Istina, otkad sam znala za sebe, crtala sam, živjela u svijetu mašte, izmišljala neke svoje imaginarne likove i „prijatelje“, crtala stripove i smišljala priče o tim likovima, najčešće su to bile životinje. Bili su to i živi predmeti, vanzemaljci, ili neki potpuno izmišljeni oblici, ali donedavno gotovo nikada ljudska bića. Bili su mi preozbiljni. Također, radila sam figurice od svega što mi je došlo pod ruku: od ilovače, plastelina, vate, papira, tijesta koje bih ukrala mami dok je radila fine klipiće… Nikada nisam imala mira.

Za vrijeme studija – opet spontano, razvila se lijepa priča oko nakita koji sam radila. Bilo je to prije petnaestak godina. Taj je nakit za to vrijeme bio prilično ekstravagantan i neobičan, velikih dimenzija i nalik više na žičanu instalaciju nego na nakit. Bio je lijepo primljen, osobito u svijetu mode i estrade, ali sam u jednom trenutku svjesno odlučila prekinuti. Još ga uvijek povremeno napravim, ali to je stvarno iznimno – ispričat će o sebi Viki Vičić, poznata i pod imenom Teta Viki.

Za to ime, baš kao i za ono što danas radi, velike zasluge ima njezin nećak Pavel.

- On me je nacrtao na svoj genijalni način kao prvoškolac, za domaću zadaću. Taj crtež – s potpisom Teta Viki – na koji sam sasvim slučajno naišla, me oduševio. Znala sam da ću taj crtež iskoristiti, jednog dana kada se vratim u polje umjetnosti, „krafterizma“. I tako je i bilo – objašnjava.

left4

Za „Tetu Viki“ zaslužan je Pavel, a za naziv brenda – Lefthanded činjenica da je Viki ljevakinja.

- Kad sam već imala gotove torbe, čekala sam otvoriti stranicu kad smislim pravo ime za svoj brend. Htjela sam da bude jednostavno, nepretenciozno, da bude nešto što sam uistinu ja, ali opet na svima razumljivom jeziku. A obzirom da sam ljevoruka, i da me to prilično pratilo u životu, smatram da me ovo ime uistinu obilježava. Samo ljevaci će me razumijeti koliko je naš put nekada bio trnovit – pojašnjava kako je nastalo ime brenda.

Torbe izrađuje od eko kože, no to, kaže, ne isključuje pravu kožu, no, takve torbe radi isključivo po narudžbi. Boji ih vodootpornim bojama za kožu i, naravno – sama ih šiva.

novcanik3

- Kada bi se mene pitalo, i likovi i tekstovi bili bi isključivo moji. No, ponekad treba napraviti ustupak – kaže, dodajući da kada je „sve njezino onda cijela kompozicija dobiva kompletnu priču“.

- Možda to samo ja vidim, ali nema veze. No, svakako, i kada dobijem narudžbu, pokušam se što više uživjeti u lik osobe za koju radim. To iščitavam preko poruke koje dobijem od osobe i nikada ne ulazim u profil, osim ako dobijem baš takvu uputu, pa onda i tekst i sliku pokušam što je bolje i ljepše povezati u cjelinu – priča dalje Viki, objašnjavajući da joj je, budući da je kolorist, jako važno da sve boje „sjednu na svoje mjesto“.

Za sada njezine torbe uglavnom nose žene, ali njezina je velika želja da se u projekt Lefthanded spoji i muška populacija.

- S obzirom na to da sam tek na početku, trebalo je prvo zadovoljiti želje i potrebe žena, ali već za prvu sljedeću izložbu planiram proširenje asortimana i na „muške artikle“. Oduvijek mi je muška moda bila intrigantnija, muški modeli zanimljiviji i još od svojih studentskih dana sam maštala o reviji svog nakita za muškarce. Do toga nije došlo, ali znam da neću stati dok Lefthanded ne dobije svoje poklonike u muškoj populaciji. Da, i do sada oni pokazuju izuzetno pozitivne reakcije. Jako ih volim: daju konstruktivne kritike i praktični su. I imaju dobro oko, jer su selektivni. Nama ženama je lako preoteti pažnju, ali muškarci gledaju drugačije. Vide što im je dobro, vide i ono što im nije dobro. Sa „sredinom“ ne gube vrijeme – iznosi Viki Vičić svoje planove.

left5

A što za nju znači izrada torbica? Odgovor je jednostavan:

- Iz posla u odvjetništvu potvrdilo mi se ono što sam još kao dijete znala – da je najbolja terapija, wellness – rad rukama. I još kada vidite konačan rezultat i zadovoljstvo na licima drugih osoba, sreći nema kraja.

left2

Lefthanded proizvodi se (za sada) mogu kupit/naručiti preko Facebook stranice i instagram profila, ali Viki trenutno radi na daljnjoj promociji, daljnjem plasmanu na internetu pa i nalaženju dobrog distributera.

Tekst: Slavica Bakić

Fotografije: Lefthanded