Namještaj od paleta made in Kutina

Namještaj od paleta made in Kutina

Matija Kašner za sebe kaže da ima usađen poduzetnički gen od roditelja i jednostavno si je zacrtao da nešto mora napraviti sam. Živi u Kutini, gradu koji je mnogima samo sinonim za tvornicu umjetnog gnojiva, ali, kaže, u sjeni te tvornice budi se kutinska startup scena kojoj i sam pripada. Tvrdi – moguće je postati globalni igrač iz Kutine. “Mnogi su to već dokazali i na meni je da slijedim taj put”, kaže ovaj diplomirani ekonomist koji radi od 2008. godine kao komercijalni predstavnik u jednoj domaćoj tvrtki u prodaji elektromaterijala i rasvjete. Radio je i u obiteljskoj tvrtki koja se bavila istom djelatnošću, pomagao je obitelji u vinariji kod prijema gostiju, pakiranja vina i dostave kupcima, a onda je,  tamo negdje 2012. godine, krenuo sasvim neočekivanim putem i počeo izrađivati – namještaj od paleta.

- Nakon stupanja u brak sa svojom odabranicom Vesnom i tijekom seobe iz stana u kuću, pojavila se potreba za namještajem, i prvi na listi za nabavku bio je krevet. Kako nisam htio kupovati klasičan krevet što zbog cijena, ali i zbog upitne kvalitete, odlučio sam napraviti ga sam. Nakon razmišljanja i googlanja, izbor je pao na palete. U svijetu je već trend industrijskog namještaja od paleta uzeo maha i pregledavši Pinterest vrlo lako se može doći do inspiracije kako napraviti krevet od paleta. Zasukali smo rukave, nabavili palete i u roku od tjedan dana spavali na udobnom krevetu. WOW efekt kod prijatelja i poznanika je bio iznenađenje za sve i kako u meni čuči mali poduzetnik, odlučio sam taj krevet staviti u oglasnik i – prodati ga! Paralelno s krevetom napravili smo garniture za terasu i stolić i, naravno, i njih stavili na prodaju u oglasnik. Samo par dana iza došao je prvi ozbiljan upit za izradu garnitura za jednu apartmansku kuću na moru jer “to nitko ne radi kod nas” tako nam je govorila vlasnica. Ostalo je povijest – registrirao sam obrt, isporučio prvi projekt i od 2013. godine naovamo već smo izbrojili nekoliko šlepera paleta. Doslovno oko tisuću – objašnjava Matija kako je sve krenulo.

sklepaj5

A zašto baš palete, drvo niske kvalitete?

- Obožavam modularnost, mogućnost da se neka stvar iskoristi na više načina. Kao lego kockice. Gledam te palete i razni dizajni mi padnu na pamet. Koristim samo rabljene palete jer sam došao do zaključka da palete, nakon što isluže svoj transportni vijek, budu odlagane na neispravan način. Ako ih ugrabim u periodu kada još vrijede, kada ne trunu i ne popucaju i od toga kreiram unikatan proizvod, taj osjećaj stvaranja i zadovoljnog klijenta je nagrada za svu onu udahnutu prašinu tijekom obrade. Prednosti ovog materijala u odnosu na visokokvalitetno drvo nema – radi se o tome da je svaki komad unikatan.

sklepaj3

Palete nabavlja od prekupaca paleta koji opet te palete nabavljaju od raznih tvornica, skladišta i slično.

-  Imam svoje izbore, ali vrlo brzo svatko može doći do izvora gdje nabaviti palete. Samo koje palete nabaviti za određeni tip namještaja – e tu je već „caka“ koju ne dijelim tako olako – kaže u šali Matija.

Većinu namještaja dizajnirao je sam, pogotovo fotelje, zigzag stolić, ležaljke i slično. Inspiracija nalazi na internetu, ali mu je daju i sami naručitelji.

sklepaj4

- Naručitelj kaže svoje želje, ja predložim dizajn jer znam što mogu, a što ne mogu napraviti od paleta. Ono što ne mogu napraviti, ne radim. Ne želim neugodu sebi niti naručitelju – objašnjava, dodajući da za namještaj koji se koristi u interijeru uvijek koristi boje i lakove na bazi vode, certificirane za dječje igračke. Ako radi namještaj koji se koristi u eksterijeru koristi pak lazure jer su otpornije na vlagu. Po potrebi koristi i pčelinji vosak koji daje prirodnu toplinu drva.

Na pčelinji vosak „navukao“ ga je, kaže, njegov prijatelj Edis iz Labina koji radi pod brendom Dāru. Edis je jedan od hrvatskih craftera koji se ozbiljno bavi izradom namještaja od paleta. Matija je pokušao okupiti  na svojem web projektu pallet4.me pallet craftere.

- Pokušao sam napraviti platfrormu, odnosno globalni pallet web shop gdje bi svi dizajneri mogli ponuditi svoje komade i pritom ostvariti prodaju na svjetskom tržištu. Taj projekt sam ugasio jer zahtjeva puno mog vremena i izvora financiranja, ali i znanja u web dizajnu kojeg ja trenutno nemam. Zato postoje web stranice poput 1001palletsetsy.com   gdje se mogu naći razni radovi i stupiti u kontakt s pallet crafterima diljem svijeta – kaže Matija.

- U Hrvatskoj vjerujem da postoji nekoliko craftera koji se ozbiljno bave izradom namještaja od paleta, a jedan od njih je moj prijatelje. No, generalno, u Hrvatskoj nema nikakvog okupljanja pallet craftera i zapravo nema nekog određenog mjesta gdje se namještaj od paleta može kupiti i pregledati. Sve se svodi na googlanje što najčešće dovodi do upita u moj inbox – objašnjava.

sklepaj6

Kod namještaja od paleta, tvrdi, nema puno filozofije.

- Stvar je u tome koliko će si crafter dati truda kod izrade, koliko će biti iskren prema svom naručitelju i na kraju prema sebi. Tako namještaj i na kraju ispadne. Nakon ovih par godina i puno projekata može se reći da sam ja prilično iskren  momak!

Matija za sada namještaj prodajem samo na hrvatskom tržištu. Volio bi, kaže, raditi i s vanjskim tržištima, ali tu je pitanje transporta koji je skup u odnosu na cijenu proizvoda tako da nema svrhe niti nuditi se vani. Kao kanal promocije koristi direktan kontakt preko društvenih mreža ili emaila i svakom kupcu, objašnjava, trudi pristupiti s osobitom pažnjom.

- Nemali broj puta kupci ponavljaju narudžbe ili preporučuju drugima, a s nekima sam ostao i u prijateljskim odnosima – dodaje.

sklepaj1

Nedavno je Matija krenuo i u novi projekt –  ipallet4.me. Riječ je o izradi kućišta za tablete od paleta.

- To je novo poglavlje u mojoj kreativnoj karijeri, nešto s čim želim ostaviti trag ne samo u Hrvatskoj nego na globalnom nivou. Trenutno završavam fazu prototipa, uklanjam nedostatke, slušam tuđa mišljenja i kritike i aktivno radim na pripremanju crowdfunding kampanje. Plan lansiranja kampanje je 24. travnja ove godine, do tada ima još puno posla oko samog finiširanja proizvoda i pripreme kampanje. Ovim projektom želim zaokružiti cijelu priču oko paleta, želim potaknuti stvaranje dodatne vrijednosti i promicanje poduzetničkog načina razmišljanja, bez obzira na gospodarsku situaciju u kojoj se nalazimo. Ako uspijem, bit će to dodatni motiv da radim i dalje i unaprijedim sebe i barem jednu osobu oko sebe. Ako ne uspijem, ništa zato – glavu gore i krenuti u neki novi projekt – kaže Matija.

ipallet

No, novcem iz kampanje Matija ne planira samo usavršiti svoj novi proizvod, nego kupiti i nove strojeve i zaposliti teško ljude iz teško zapošljivih skupina.

- Da, cilj kampanje je prodajom proizvoda osigurati financije za kupnju strojeva koji bi se koristili za izradu ne samo kućišta od paleta nego i drugih proizvoda koji bi se kreirali. Ako projektom ipallet4.me  uspijem zaposliti samo jednu osobu, s naglasom na teško zapošljivu kategoriju  - moja misija je ispunjena. Projekcije su takve da će biti i više od jedne osobe ako cijeli projekt zaživi kako treba – iznosi svoje planove Matija, koji za sada obrt sklepaj.me vodi kao dodatnu djelatnost, a zaposlen je kao komercijalist.

-  Kažu nema posla u Hrvatskoj? Hmm, ne bih se složio baš – zaključuje, dodajući kako je  za moj projekt ipallet4.me dobio bespovratnu potporu lokalne zajednice, točnije Grada Kutine, te kako u taj projekt bez te potpore ne bi niti ulazio.

Tekst: Slavica Bakić

Fotografije sklepaj.me i  ipallet4.me