Tajna Zlatinih medenjaka

Tajna Zlatinih medenjaka

Med, taj slatki i gusti sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima, najsavršeniji je proizvod prirode u kojemu se nalaze gotovo svi sastojci potrebni ljudskom organizmu. Med je najbolji i najukusniji zaslađivač napitaka i nezaobilazna namirnica zdrave prehrane, ali i – medenjaka, jednog od najpopularnijih kolača što se u božićno vrijeme nađe na gotovo svakom stolu.

- Nema neke velike tajne za recept medenjaka, osim da je bitno imati pravi med, koji se osjeti i kada se medenjaci peku i kada se kušaju, kaže Zlata Vuzem, Virovitičanka koja je uoči ovoga Božića mnoge oduševila svojom predivnom kućicom od meda.

- Cijela kućica je od medenjaka, znači jestiva. Ukrašena je čipkom koja je rađena od šauma ili kraljevske glazure u kojoj su šećer i bjelanjci, objašnjava Zlata.

kucica

Na ideju da napravi ovakvu kućicu došla je, kaže, kada je kućicu od medenjaka vidjela u jednom časopisu.

- Kako ja volim razne kreacije i uvijek zastanem na bilo kakvu kreaciju u časopisu i na internetu, kada sam vidjela ovu kućicu pomislila sam da bih se i ja mogla okušati u tome. To mi se činilo zanimljivo baš zato što su kućice od medenjaka, priča Zlata.

Nije čudo da je Zlatu privukla upravo ideja da stvori nešto od meda jer Zlata je kćer najvećeg hrvatskog pčelara i medara, Slavka Švrake i med je nešto čime se njezina obitelj bavi već gotovo sedam desetljeća i počela je sa Zlatinim djedom koji je radio kao državni pčelar sredinom prošloga stoljeća na tadašnjim državnim željeznicama.

- U kavani moje obitelji u Virovitici nudi se sladoled na bazi meda, neki kolači na bazi meda, medenjaci, limunada od prvoklasnog meda… Ja sam zaposlena u virovitičkoj bolnici na radnom mjestu knjigovođe u računovodstvu, no u obiteljskom poslu sam dosta angažirana od kada je otvorena kavana, a i u poslu s medom sam angažirana od malena. Sve to me je potaknulo da probam napraviti neku kreaciju gdje je potreban med. Radila sam je bez ikakvih šablona, a onda sam svojom maštom i kreativnošću kućicu ukrasila čipkom od kraljevske glazure jer mi se to činio idealan spoj, priča Zlata.

_mg_6238

Za izradu slatke kućice od meda, i inače medenjaka, Zlata koristi stari iskušani recept za medenjake kakve je pekla njezina baka, a za koje je potrebno:

  • 500 grama brašna
  • 140 grama šećera
  • 80 grama margarina ili maslaca
  • 1 jaje
  • kakao po želji (za tamnije medenjake potrebno je više kakaa)
  • malo sode
  • i naravno – 100 grama meda

I to ne bilo kakvog meda, otkrila nam je na kraju svoju tajnu Zlata – tajna je finih mirisnih medenjaka da se u njih stavi kestenov med koji ima specifičan miris!

 Tekst: Slavica Bakić

Fotografije: Matija Rođak