Slavonski badnji stol

Slavonski badnji stol

Badnjak u Slavoniji je nemrsni, tj. posni dan. Cijeli dan se gotovo ništa nije jelo sve do badnje večeri. Za badnje veče pripremala su se jela uglavnom od žitarica, ribe, tjestenine, posni kolači i drugo. Post je završio večernjom misom, tj. Polnoćkom. No, večeralo se prije odlaska na misu.

Što se večeralo ispričao nam je Darko Baričević, kuhar iz Virovitice, od 2005. godine zaposlen u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači na mjestu stručnog učitelja kuharstva. Darko je od 2010. godine mentor kuharstva, a objavio je i dvije knjige – Žetelačka kuharica te Jela i pića od meda.

- Za mene kuhanje nije samo puko prigotovljavanje jela na ovaj ili onaj način, ovisno o vrsti jela i recepturi njegova prigotovljavanja. Kuhanje je puno više od toga. Kuhanje je ljubav, umijeće, sreća, radost, ili da budem precizniji, kuhanje je oda ili odavanje počasti namirnicama. To je zahvala prirodi što nam je podarila svu svoju raskoš, zahvala vrijednim rukama poljoprivrednika, ribara, voćara i drugih proizvođača koji su sve svoje znanje, umijeće i ljubav uložili u uzgoj namirnica koje proizvode. Zbog toga kuhari koji od tih namirnica trebaju prigotoviti jelo trebaju se prema njima odnositi s posebnim poštovanjem, govori Darko s puno ljubavi o svojem zanimanju.

Voli kuhati, kaže gotovo sve, ali najomiljenije su mu juhe te jela s tjesteninom i jela od peradi i riba. No, kao pravi Slavonac ne može, priznaje, izostaviti nikako ni jela od svinjetine.

 A što se to za večeru na Badnjak nekada nudilo u Slavoniji?

 Gnjecavi grah

Namirnice: 50 dag bijelog graha, 4 češnja češnjaka, 0,5 dcl suncokretovog ili bučinog ulja, sol, papar, crvena mljevena paprika, ocat.

Gotovljenje: Grah namočiti noć prije, a drugi dan ga skuhati. Na masnoći kratko popržiti sitni kosani češnjak i crvenu mljevenu papriku, dodati grah i sve zajedno kratko popržiti. Po želji dodati sol, papar i ocat.

grah

Gnjecavi grah se priprema od bijelog graha

 Rezanci s makom

Namirnice: 50 dag brašna, 2-3 jaja, sol, 10 dag maslaca, 25 dag maka, 5 dag šećera.

Gotovljenje: Od brašna, soli, jaja i malo vode zamijesiti glatko tijesto. Tijesto odmoriti, razvaljati i narezati na široke rezance. Rezance skuhati u slanoj vodi, ocijediti i ohladiti, te kratko sotirati na maslacu, posuti mljevenim makom i pošećeriti.

Osim s makom rezanci se mogu prigotoviti sa svježim sirom ili orasima.

rezanci

 

Pečena tikva

Domaća tikva se, ovisno o veličini, prepolovi ili nareže na komade, izvade koštice, ispeče u pećnici ili krušnoj peći.

tikva

 

Badnja pogača

Zamijesi se tijesto kao za kruh, odmori i razvuče na tanje nego za kruh te ispeče u krušnoj peći.

 Žufnjara (iz Gornjeg Bazja kod Virovitice)

Namirnice: 50 dag glatkog brašna, 2,5 dcl tople vode, 2 dcl ulja, sol, 15 dag tučene bundevine koštice.

Gotovljenje: od brašna, vode i soli zamijesiti vučeno glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dvije loptice, premazati uljem i ostaviti da odmori. Tijesto tanko razvući na stolnjaku, posuti tučenim bundevinim košticama, pomoću stolnjaka zamotati u savijaču i ispeći u pećnici.

kostice

Bundevine koštice važna namirnica za žufnjaru

 Riblji paprikaš

Namirnice: 2 kg šarana, 20 dag soma, 10 dag štuke, 30 dag luka crvenog, 15 dag mljevene crvene slatke paprike, ljuta paprika, 2,5 litre vode, sol papar.

Gotovljenje: Očišćenu ribu narezati na potkove debljine 2 cm. U kotlić staviti luk, vodu i ribu te sve staviti na jaku vatru da zavri. Kada zavri dodati slatku i ljutu papriku, začiniti i kuhati još cca 15-20 minuta na jakoj vatri. Jelo se ne smije miješati, već kotlić lagano zavrtiti ili zanjihati. Fiš paprikaš obično se poslužuje s domaćim rezancima ili taranom.

fis

 

 Pohani som

Namirnice: 8 komada odrezaka od soma, sol, papar, crvena mljevena slatka paprika, 12 dag kukuruznog brašna, ulje.

Gotovljenje: odreske samo posoliti i panirati kukuruznim brašnom pomiješanim s crvenom mljevenom paprikom. Odreske pržiti u zagrijanom ulju, pržene ocijediti od masnoće i poslužiti sa salatom od graha i bučinog ulja ili salatom od krumpira.

som

Dobar vam tek!

img_3635

Recepte pripremio: Darko Baričević, majstor kuharstva