Ukusno, a zdravo za srce

Ukusno, a zdravo za srce

Svježi sir sa chiom, bananama i suhim voćem kao zdrav, energetski blagdanski doručak. Namaz od patliđana za hladno predjelo umjesto tradicionalnog bakalara, a ječam ili orzo sa šampinjonima kao posni blagdanski ručak. Takav su jelovnik za Badnjak, posni dan, složili na posljednjoj ovogodišnjoj  radionici pravilne prehrane opatijske Thalassotherapije

U ovoj opatijskoj zdravstvenoj ustanovi koja je od svojih početaka, dakle već gotovo šest desetljeća specijalizirana, između ostalih, za rehabilitaciju bolesti srca, ovkva edukacija o pravilnoj prehrani i njezinoj implementaciji u svakodnevni život dio je rehabilitacije pacijenata oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Cilj je ovih radionica, organiziranih uz stručno vođenje nutricionistice, da pacijenti i sami sudjeluju u pripremi obroka i da to bude nadopuna redovitim predavanjima o pravilnoj prehrani i njenom utjecaju na kardiovaskularno zdravlje, te grupnim i individualnim savjetovanjim o pravilnoj prehrani s nutricionisticom.

radionica1

Obroci se pripremaju pred pacijentima

– Tako im želimo olakšati da prilikom povratka kućama nakon rehabilitacije lakše sami pripremaju zdrave obroke i da ih motiviramo da ustraju u provođenju prehrane kakvu su imali tijekom liječenja i rehabilitacije, a koja je osmišljena tako da skrati vrijeme potrebno za oporavak te da se poveća kvaliteta života, kaže Martina Linarić, nutricionistica Thalassotherapije Opatija.

– Preporuke o promjeni životnih navika, osobito prehrambenih, pacijenti teško prihvaćaju,  za takve promjene moraju biti izuzetno motivirani, osobito da takvu promjenu zadrže kroz duže vrijeme. Prepreke na koje pritom nailazimo kod pacijenata su osobna uvjerenja i navike pojedinaca i cijele obitelji, manjak znanja i vremena, niska razina kondicije tijela ili nemoć, manjak samopouzdanja i slično, govori o svojim iskustvima nutricionistica Martina Linarić.

Radionice su osmišljenje da pacijenti dođu, gledaju te aktivno sudjeluju dok kuharice pred njima pripremaju obroke.

radionica2

Sve pripremljeno odmah se kuša

- Sve sa ciljem da ih poučimo o pravilnoj prehrani i pokažemo im da ta hrana koju bi trebali jesti kako bi njihov oporavak bio uspješniji, ne mora nužno biti neukusna, nezadovoljavajuća, već, naprotiv, da zdravo zaista može biti i ukusno, kaže nutricionistica Martina Linarić.

Zbog toga su, objašnjava, na velika vrata u prehranu pacijenata u bolnici vratili mahunarke kao što su grah, slanutak, leća, mahune… Pripremaju ih u obliku variva i maneštri ili pak hladnih salata i namaza. U prehrani je dosta i ribe te sezonsko voće i povrće. Umjesto pojačivača okusa i soli, u prehranu su uveli mediteranske začine i mirodije. Ne koriste više niti šećer. Njega su zamijenili medom, sirupom od agave ili zaslađivčima od stevije.

ekipa

Tim Kulinarske radionice Thalassotherapije Opatija

– Prisutan je sve veći broj konzistentnih dokaza da hrana bogata mahunarkama, ribom, i to prvenstveno plavom, svježim sezonskim voćem i povrćem, ograničenim unosom soli, mesa i mesnih prerađevina te slastica, štiti kardiovaskularni sustav u pogledu prevencije, ali služi i kao izvrstan alat u kardiloškoj rehabilitaciji i balansa tjelesnih funkcija, kaže nutricionistica iz opatijske bolnice, dodajući kako se upravo mediteranska prehrana, nizom znanstvenih istraživanja, pokazala se kao glavna mjera za poboljšanje zdravlja.

- I to ne samo kod koronarnih bolesnika. Naime, pokazalo se kako dosljedna primjena ove vrste prehrane dovodi do značajnog poboljšanja sveukupnog zdravlja, zaključuje Martina Linarić.

 

Tekst: Slavica Bakić

Fotografije: Thalassotherapia Opatija

 

Komentari