Božićno ukrašavanje za svaki stil

Božićno ukrašavanje za svaki stil

Tekst i foto pripremila: Ivana Tomljenović, dizajnerica interijera

Volimo Božić i sve što ide uz njega, a posebno uređivanje prostora za to slavlje…Bliže se blagdani, a samim time i tradicija ukrašavanja izloga, trgova, okućnica, stanova…
Pripremamo vas za kako bi bili spremni za pravi božićni ugođaj te da svoj dom ponosno ukrasite najlijepšim kuglama, mašnama, vjenčićima, zvoncima i raznim inovativnim dekoracijama o kojima ćemo pisati u nadolazećim tjednima.
A sada ćemo se baviti osnovnim smjernicama za ukrašavanje po stilovima jer svaki stil koji posjedujete u vašem malom carstvu zvanom dom zahtjeva i određenu vrstu dekoriranja. Nisu svi ukrasi za svaki prostor, a mi ćemo vam pomoći odrediti smjernice kako bi bez stresa dočekali ove blagdane.

Neka vam božićne dekoracije nadolazeće praznike učine nezaboravnim, jer ipak je Božić vrijeme čarolije. Neka se čarolija proširi na sve domove :-)

MODERNI INTERIJERI
U moderno uređenim stanovima i kućama ukrašavanje bi trebalo biti jednostavno, bez kiča i šarenila i jarkih boja, crvenu zaboravite osim ukoliko vam se u prostoru negdje već pojavljuje. Birajte dekore u bijelim, plavim, sivim, zlatnim i srebrnim tonovima, naravno, zavisno od nijansa koje se protežu kroz vaš dom. Odlučite se za motive anđela, jelena, jednostavnijih kuglica u obliku zvijezda i pahulja koje djeluju elegantno. A za pravu obiteljsku atmosferu možete na bor objesiti i pokoju crno-bijelu ili sivih tonova fotografiju.

KLASIČNI I RUSTIKALNI INTERIJERI
Ovakvi interijeri su zahvalni što se tiče božičnog ukrašavanja jer uvijek možete iskoristiti prošlogodišnje ukrase u novom ruhu. Poželjne su i ručno rađene dekoracije te životinje poput jelena, soba, sove, ali i medvjedići. Možete iskoristiti grube rezbarene ukrase od drveta, perlice, češere, buketiće suhog cvijeća i grančice, božikovinu i suhe štapiće. Rustikalne dekoracije u kojima dominiraju prirodni materijali djeluju toplo i tako poželjno.

RETRO I POP ART INTERIJERI
U ovakavim interijerima se možete poigrati sa šećernim štapićima, čokoladnim bombonima, kokicama, brusnicama, suhim šljivama, ali i imalim kuhinjskim pomagalima kao kalupići za kolače koje možete ovjesiti na svoj vjenčić ili bor pogotovo ukoliko se odlučite božićnu rapsodiju kreirati u blagavaonici, kuhinji ili dnevnom boravku koji se spaja s njima. Upotrijebite velike kugle i objesite na strop i igrajte se s visinama. Potražite ukrase koji nemoraju nužno biti božićni, ali mogu jako dobro poslužiti te ćete ih moći koristiti i kasnije kao savršenu dekoraciju u nekom drugom obliku.

Nadamo da ste proširili horizonte i dobili pokoju ideju koju ćete sačuvati kada krene blagdansko ukrašavanje, a do tada nas pratite i smjelo ukradite naše savjete i odlučite za ovaj Božić imati najugodnije i najlijepše ozračje u domu. Mi vam obećavamo da će naši prijedlozi biti novčano pristupačni svačijem “džepu” i biti će puno “uradi sam” detalja koje ćete moći izrađivati kada budete slobodni…daleko od posla, gužve, galame, sakriveni od kiše, naravno, u svom domu gdje možete već sad odabrati kutak u kojem ćete svoje male ručne radove proizvoditi…pozdrav :-)!