I bogovi su pali na smijeh

I bogovi su pali na smijeh

Još su stari Grci zaključili da je smijeh dar bogova. Nesumnjivo je da je smijeh lijek u mnogim nevoljama. Homosapiens je jedino biće na svijetu koje se može smijati. Smijeh daje nadu i podiže moral. Smijte se kada vas netko iritira i, nadasve, smijte se na svoj račun. Što je veći problem treba vam, više humora i smijeha.

Ljekovitost smijeha se odavno koristi u medicini. Među prvim pisanim dokumentima o zdravstvenim dobrobitima humora su Mudre izreke u Bibliji, a neki kirurzi su još u 13. st. koristili humor kako bi pacijentima odvratili pažnju od boli tijekom zahvata. Učinci smijeha na zdravlje bili su predmet istraživanja medicinskih krugova početkom 20. stoljeća, a u novije vrijeme publicirane su znanstvene činjenice o mehanizmu ljekovitog djelovanja smijeha.

Pa tako znanstvenici tvrde kako se glasnim smijehom, 10-15 minuta dnevno, ovisno o tjelesnoj težini, može potrošiti između 10 i 40 kalorija, koliko ima u jednoj kockici čokolade. Za one koji se redovito smiju, to je dva kilograma godišnje. Kada se smijemo aktivno radi dijafragma, trbušni mišići i mišići lica, a nekada i mišići ruku, nogu i leđa. Smijeh stimulira metabolizam. Nakon smijeha dolazi do smanjenja razine kortizona i adrenalina, hormona koji rastu za vrijeme stresa i sa sobom nose rast krvnog tlaka, poremećaje metabolizma i začepljenje arterija. Smijeh povećava stvaranje limfocita koji uništavaju stanice tumora.

Osobito je blagotvorno „trbušno“ smijanje, tijekom kojeg se najprije opuštaju svi mišići koji nisu uključeni, a nakon prestanka takvog smijanja, opuštaju se i trbušni mišići koji su bili aktivni tijekom samog smijanja. Trbušno smijanje djeluje slično vježbama dubokog disanja, budući da pospješuje izbacivanje zraka iz pluća koji, inače, normalnim disanjem zaostaje u organizmu. Smijeh povećava otpuštanje endorfina u mozgu, čime se smanjuje osjetljivost na bol, jačaju pozitivne emocije i povećava opći osjećaj dobrostanja. Stoga se „terapijski smijeh“ koristi za ublažavanje i liječenje psihičkih i emocionalnih problema, a kao komplementarna metoda pomaže da se osoba suoči i nosi sa svojom bolešću. Iako još nigdje nije zabilježeno da je sam smijeh izliječio neku bolest, ipak svi navedeni pozitivni fiziološki učinci pouzdano smanjuju razinu stresa, povećavaju kvalitetu života i pridonose učinkovitijem liječenju raznih bolesti.

Japanski profesorKimura otkrio je da je smijeh moćno „oružje“ koje može spriječiti ratovanja i uvesti nas u stoljeće humora i tolerancije. Izumljen je i stroj i nova mjerna jedinica aH za mjerenje smijeha. Prema provedenim istraživanjima djeca se češće smiju i to 10 aH u sekundi, odnosno dvostruko više nego odrasli. Odrasli se vremenom prestaju smijati jer ne znaju kada je to pristojno pa onda postupno zaborave na smijeh. Spontani, iskreni smijeh važan je za ljudski razvoj. Profesor Kimura kaže da se smijeh sastoji do četiri emotivna stupnja i kad se shvati kako oni djeluju, riješit će se i tajna ljudskih bića. Da bi do smijeha došlo prvo se moramo osloboditi (unutarnje) zabrane, udaljiti od normi, spontano nasmijati te će nas tek tada smijeh totalno obuzeti.

Znanstvenici opisuju različite vrste humora. Gledanje komičnog filma ili knjige primjer je pasivnog humora. Stvaranje humora je aktivni humor koji uključuje osmišljavanje smiješnih situacija ili pronalaženje smiješne strane u stresnim situacijama. Čini se da osobe sa sposobnošću izdvajanja humora u svakodnevnim događajima imaju veću šansu očuvati i poboljšati svoje zdravlje. Stoga se svakodnevno smijte, aktivno ili pasivno, i uživajte u učincima smijeha na vas same ili na ljude oko vas. I, ne zaboravite da je smijeh besplatan i nema poznatih štetnih nuspojava.

Vaša Dora