Osam fotića + tri “print frajle” = Smiješak za Šaroliju u Cukarikafeu

Osam fotića + tri “print frajle” = Smiješak za Šaroliju u Cukarikafeu

Stariji će se sjećati, a mlađi možda znaju iz priča, da su nekada davno, dok fotoaparati i kamere na mobilnim i sličnim uređajima nisu bili svima dostupni, obitelji barem jednom godišnje odlazile kod lokalnih fotografa kako bi se zajednički fotografirali i sačuvali uspomenu na to kako su te godine izgledali. Mnogi kod kuće sasvim sigurno čuvaju takve uspomene, bilo uokvirene negdje na zidu ili policama ili, pak, sačuvane među listovima foto albuma. Danas se fotografije uglavnom čuvaju u digitalnom obliku i čini se da je sve je manje onih koji ih prenose na foto papir. Pomalo nostalgična za takvim uspomenama, skupina riječkih fotografa došla je još 2012. godine na ideju da uoči božićnih blagdana organiziraju fotografiranje za obitelji, prijatelje, parove, njihove kućne ljubimce – žive ili plišane… Krajnji cilj je bio da fotografiranjem prikupe novac i pomognu, i to sasvim konkretno, onima kojima je pomoć potrebna.

- Ideja je zapravo bila vrlo jednostavna. Svi vole imati fotografije, baš takve koje će uokviriti i staviti negdje u svoj dom, a ne samo one na mobitelima. Mi smo pak željeli pomoći, a to smo mogli učiniti onime što najbolje znamo raditi – fotografiranjem i tako je sve krenulo, kaže Dalibora Bijelić, suorganizatorica akcije Smiješak , koja će se i ove nedjelje, 18. prosinca, od 9 ujutro, održavati u riječkom Cukarikafeu.

bar

Mjesto okupljanja: Cukarikafe Foto: Facebook Cukarikafe

Svi oni koji dođu ove godine fotografiranjem će pomoći Udruzi za promicanje kvalitete obitelji Šarolija.

- Sav prihod ovogodišnjeg Smiješka namijenjen je kupnji pokaznih karti za autobuse njihovih štićenika. Na prvi pogled možda se ovo čini čudno, ali ta nam je udruga poslala vrlo kvalitetan prijedlog. Naime, oni skrbe za djecu iz socijalno ugroženih skupina s ciljem da se prekine krug siromaštva u našoj zemlji obrazovanjem i pružanjem jednakih prilika djeci koja te prilike nemaju. Za njih organiziraju različite vannastavne aktivnosti, kao što je, na primjer, odlazak u kazalište, na različite priredbe i događaje. No, problem je što mnogi od tih mališana  ne mogu dolaziti jer trošak prijevoza za njihove roditelje predstavlja veliki problem, pojašnjava Dalibora Bijelić, dodajući kako su ove godine prvi put uputili javni poziv da bi odlučili kome će namijeniti novac koji će skupiti ove godine i upravo je Šarolija poslala najkonkretniji prijedlog. Do sada su se uglavnom, kaže, već tijekom ljeta povezivali s pojedinim udrugama i odlučivali kome će pomoći.

Akcija je startala još 2010. godine pod nazivom „Slikaj se za napuštene životinje“. Prihod je bio namijenjen udrugama „Lunjo i Maza“ iz Lovrana i „Traži se prijatelj“ iz Rijeke.

Nakon toga u Cukarikafeu “smješkalo” se za riječku Socijalnu samoposlugu.

Godine 2013. organizatori su se povezali s Dječjim domom Ivane Brlić Mažuranić i novac s prikupljao za izlet njihovih štićenika iz Lovrana na Platak. Zahvaljujući humanim građanima, jedanaestero djece i dvoje pratitelja, sedam je dana uživalo u Malom Domu na Platku, a još je ostalo i novca za kupnju toplih rukavica za svakoga i jedan laptop.

ibm

Smiješak 2013., Foto Facebook Smiješak

Godine 2014. Udruga Rijeka 21 koja skrbi o osobama s Down sindromom ostala je bez državne potpore pa su svi oni koji su se te godine nasmiješili pred kamerama u Cukariju kupnjom fotografije omogućili da ova udruga angažira logopeda.

down

Smiješak 2014, Foto Facebook Smiješak

Prošle godine humani riječki fotografi povezali su se s udrugom „Koga briga..“ i pomogli Dennisu Jakusu, darovitom mladom sportašu sa zdravstvenim teškoćama, da otplati svoja sportska invalidska kolica, a kako je i nakon toga ostalo novca, kupili su mu i odgovarajući madrac za krevet jer je spavao na strunjači.

dennis

Smiješak 2015, Foto Facebook Smiješak

- Naš cilj je da akcijom potaknemo da se u javnosti priča i o onima kojima pomažemo, da ukažemo na njihove probleme i pomognemo im, ne samo novcem koji se skupi tijekom snimanja, objašnjava Dalibora.

Onih koji žele imati uspomene i ujedno pomoći onima kojima je pomoć potrebna, iz godine u godinu je sve više. Kroz Cukarikafe tijekom akcije sada već prođe i do tisuću ljudi i svatko kupi dvije-tri, a neki i više fotografija. U akciju se uključila i tvrtka ESEL iz Istre pa se uz fotografije mogu kupiti i drveni okviri u koje se mogu staviti. Naravno, i prihod od okvira ide u humanitarne svrhe.

- Bio je to pun pogodak. Takva fotografija je, ne samo uspomena, nego i sjajan božićni dar za članove obitelji, kaže Dalibora.

Kako se povećava broj onih koji se žele fotografirati, povećava se i broj osoba uključenih u organizaciju akcije. Ove godine u i ispred Cukarikafea na Trgu Jurja Klovića, one koji žele ovjekovječiti to kako danas izgledaju oni i njihovi najdraži, čekat će osam fotografa: Dalibora Bijelić, Vladimir Mudrovčić, Karlo Čargonja, Ivan Vranjić, Aleksandra Đorđić, Viktor Pravdica te supružnici Barbara Tursan Mišić i Tomislav Mišić. Uz njih će biti i tri „print frajle“ – Martina Perković, Nataša Mudrovčić i Sanda Hunjak koje će brinuti da sve fotografije budu isprintane i, po želji, uokvirene dok vi u Cukarikafeu ispijete kavicu, čaj ili nešto žešće.

Dalibora kaže da su Cukari odabrali kao mjesto događanja spontano jer je prije šest godina to bila novina u gradu na Rječini i njihov svojevrsni „dnevni boravak“ u kojemu su se odlično osjećali.

Ako ste i do sada dolazili, onda znate da su u pravu, a ako niste još bili, dođite u nedjelju i uz Smiješak pomozite djeci o kojima skrbi udruga Šarolija!