Karla i Lea pokrenule moćnu “Rijeku dobrih želja”

Karla i Lea pokrenule moćnu “Rijeku dobrih želja”

Meteorolozi za petak, 16. prosinca, u Rijeci najavljuju hladan, buran i poluoblačan dan, ali bez oborina. Obistini li se takva prognoza, u 19 sati nad Molom Longom pojavit će se znak signalne rakete, a nakon toga nebo nad riječkom lukom obasjat će 3000 lampiona!

Najzaslužnije za to dvije su mlade Riječanke, studentice Odjela za biotehnologiju, Karla Pavlović i Lea Radošević. One su uz pomoć kolega iz Udruge studenata Biotehnologije (UsbRi) i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke pripremile „Lampione dobrih želja“ u sklopu humanitarne akcije „Rijeka dobrih želja“ čiji je prihod namijenjen riječkom Centru za autizam kao pomoć u izgradnji senzornog parka za štićenike Centra.

„Sjećate se prošlogodišnje akcije Rijeka dobrih želja i prekasnog prizora koji je 16. prosinca uljepšao riječko nebo? E pa vrijeme je da to ponovimo“, poziv je koji su uputile građanima Rijeke. Prošle godine Karla i Lea same su, vlastitim novcem, nabavile 500 lampiona i pozvale građane Rijeke da njihovom kupovinom za simboličnih 20 kuna doniraju novac za Dječji dom Ivane Brlić Mažuranić. Odaziv Riječana iznenadio je i organizatorice, lampioni su prodani u trenu, a mališani u domu dobili su laptop (oni stariji) i igricu prilagođenu mlađem uzrastu.

12341295_10208401488463135_3345803373425740997_n

- Nakon te akcije dobile smo pismo riječkog gradonačelnika koji nas je pozvao i pitao bismo li surađivale s njima, priča Lea.

I dok su smišljale na jednoj kavi kako organizirati nove „Lampione“, djevojkama je sinula nova ideja – da bi akciju mogle proširiti humanitarnom prodajom kuglica za božićno drvce na riječkom Korzu. Gradski oci prihvatili su tu ideju i već u rujnu počela je priprema. I dok su Riječani već poslovično „njurgali“ zbog siromašnih ukrasa na gradskog jelki, na Odjelu za biotehnologiju pripremalo se ovo veliko iznenađenje.

img_1067 img_1072

- Pripremili smo 300 kuglica u koje su građani mogli upisivati svoje želje i zatim ih stavljati na bor. Akcija je trebala trajati dva dana, ali su sve kuglice prodane već prvog dana, kažu Lea i Karla, koje već sada najavljuju da će sljedeće godine pripremiti još više kuglica jer su sada vidjele da stanu na bor. Prihod i ove akcije namijenjen je Centru za autizam.

humanitarna-akcija-rijeka-dobrih-zelja-2 img_1226 humanitarna-akcija-rijeka-dobrih-zelja-12 humanitarna-akcija-rijeka-dobrih-zelja-14

Lea Radošević i Karla Pavlović su Riječanke, koje su se prije fakulteta znale tek iz viđenja, ali se nisu družile.

- I onda smo prvi dan na fakultetu slučajno sjele jedna pored druge i počelo je ovo prijateljstvo, priča Lea. Kao i mnogi njihovi kolege na Odjelu, odlučile su volontirati. Prvo su to bila volontiranja u drugim udrugama, a onda su, nakon što su za jednu prijateljicu palili 10-ak lampiona, došle na ideju za „Lampione dobrih želja“. Uz potporu obitelji, prijatelja i veliko razumijevanje profesora, ideja se „zahuktala“ i danas im pomaže četrdestak volontera, kolega iz Udruge studenta Biotehnologije i prijatelja.

- Sada je sve lakše i organizirati, kažu riječke studentice i pozivaju sve one koji žele u petak navečer pustiti svoj lampion iznad Molo Longa da bon kojim će ga nakon 17 sati moći dobiti na Terminalu, kupe od 9 ujutro u božićnoj kućici ispred bivše zgrade Pošte na Korzu. Za one koji ne stignu na Korzo po bon, bit će moguće da lampion uz donaciju od 20 ili više kuna dobiju i na Terminalu od 17 sati i tako dobiju svoj lampion. Samo pazite – količina je ograničena na svega 3000 lampiona.

Organizatorice građane koji su aktivni na društvenim mrežama pozivaju da koristeći hashtag #rijekadobrihželja objave slike svojih kuglica ili lampiona te tako prošire priču o ovoj humanitarnoj akciji.

- Naziv humanitarne akcije Rijeka dobrih želja nije odabran samo zato što se ona odvija u Rijeci, već zato što nosi i određenu simboliku budući da će se želje građana, poput nabujale rijeke, proširiti gradskim prostorom. K tome, pri skidanju kuglica s bora, one će biti podijeljene građanima koji će tako na taj način simbolično postati povezani, objašnjavaju organizatorice, riječke studentice Karla i Lea.

Više o akciji i na Facebooku

Tekst: Slavica Bakić

Fotografije: Privatna arhiva i Grad Rijeka