Revolucionarnoj aplikaciji BodyRecog samo nebo je granica

Revolucionarnoj aplikaciji BodyRecog samo nebo je granica

Znanstvenica, inovatorica i poduzetnica Anita Bušić pravi je primjer uspjeha u ženskom poduzetništvu ne samo u Europi, nego i globalno. Naime, ova uspješna magistrica molekularne biologije osmislila je jednu od najperspektivnijih aplikacija na svijetu u području zdravlja, sporta i fitnesa – BodyRecog, sustav za poboljšanje učinka treninga na tijelo te za procjenu zdravstvenog stanja osobe, za koji je dobila već niz prestižnih nagrada i priznanja. Između ostalog aplikaciju je predstavila u kolovozu na događanju u sklopu Olimpijskih igara u Brazilu. Anita Bušić je zbog svojih postignuća u znanstvenom i poslovnom svijetu, održala više od 200 predavanja o zdravlju i održavanju zdravog života, te je često mentorica mlađim kolegama na brojnim projektima u ovom segmentu djelovanja.

Zanimljivo je da je u privatni biznis krenula nakon što je 2011. ostala bez posla i tri godine bezuspješno pokušavala naći novi. Tada je odlučila unovčiti svoje znanje, proučila je poslovne trendove i došla do zaključka kako bi bilo najbolje napraviti vlastitu aplikaciju za kojom tržište ima potrebu. Danas je vlasnica i osnivačica tvrtke Live Good u Zagrebu, te tvrtki BodyRecog Metrics u SAD-u i Live Good u Velikoj Britaniji. Sa znanstvenicom Bušić razgovaramo o tome što joj znače nagrade za njezin svestrani rad, inovativnosti i globalnoj prepoznatljivosti, s naglaskom na njezinoj aplikaciji BodyRecog koja je dobila titulu jedne od 50 svjetskih najinovativnijih inovacija u području sporta/zdravlja.

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria nedavno vam je dodijelila nagradu za najbolju poduzetnicu u kategoriji start-up poduzetnica godine. To je samo jedna u nizu domaćih i međunarodnih nagrada koju ste za svoj projekt dobili. Jesu li vam nagrade poticajne?

- Da, nagrade su uvijek poticajne. Daju vam podstreka u trenucima kada je teško, kada se pitate u što ste se uvalili i koliko toga još morate izdržati kako biste uspjeli plasirati proizvod na tržište. Svaka nagrada je potvrda da idete dobrim smjerom, te donosi radost u srcu meni i svim mojim dragim prijateljima koji me podržavaju od početka. Raduje me kada vidim koliko se i drugi raduju mom uspjehu. Tada mi se čini da je taj uspjeh zajednički, koliko god je moj, toliko je i njihov, jer podrška pozitivnih ljudi uvelike znači i potiče vas uvijek ići naprijed, čak kada vas neizvjesnost muči.

Inače smo do danas, inovacija BodyRecog, tvrtka LIVE GOOD i ja kao inovatorica, osvojili ukupno 23 međunarodne i nacionalne iznimno vrijedne nagrade, među kojima i globalnu titulu jedne od 50 najinovativnijih tvrtki u svijetu sporta, te je najnovija upravo nagrada Najbolje poduzetnice koju mi je uručila organizacija Women in Adria.

inova-2016

Anita Bušić

Osmislili ste sportsku aplikaciju BodyRecog, koja korisnicima pomaže pri odabiru vježbi te odabiru hrane, odnosno za procjenu zdravstvenih rizika. Radi se, kako je istaknuto, o jednoj od najinovativnijih aplikacija u svijetu sporta. Možete li nam objasniti na koji način aplikacija djeluje?

- BodyRecog je inovativno softversko rješenje koje za korisnika radi četiri glavne stvari. Prvo, digitalno izmjeri ljudsko tijelo te tako pokazuje korisniku, na vidljiv i mjerljiv način, gdje je i za koliko točno u centimetar na tijelu izgubio masno tkivo ili dobio na mišićnoj masi. To je važno prilikom praćenja bilo kojeg programa prehrane i/ili vježbanja, radi uočavanja trendova mršavljenja i bildanja, a kako bi se zadani program još bolje prilagodio pojedinom korisniku. Ljudsko tijelo se digitalno mjeri pomoću kamere pametnog telefona (verzija za laike BodyRecog HOME), odnosno pomoću skenera (verzija za profesionalne korisnike BodyRecog PRO). Zatim utvrđuje korisnikove zdravstvene rizike za srčanožilna oboljenja, dijabetes, rak i druge bolesti, te preuranjenu smrt. Treća stvar je da daje jednostavna i detaljna objašnjenja te stručne personalizirane preporuke za pojedinog korisnika, a na temelju dobivenih podataka tj. kategorije zdravstvenog rizika i četvrta – nudi sustavne povratne informacije i podršku, ali također omogućava dodatnu podršku i povratnu informaciju od liječnika, trenera, nutricioniste, prijatelja i slično.

To postižemo tako što web aplikacija BodyRecog PRO namijenjena profesionalcima, i mobilna aplikacija BodyRecog HOME namijenjena zdravstveno-osviještenim pojedincima, mogu međusobno komunicirati tj. sinkronizirati podatke. Time pojedinac može svoje podatke poslati svom liječniku, treneru, nutricionistu ili svojim prijateljima, obitelji odnosno kome već želi, a taj mu može poslati riječi preporuke, ohrabrenja, potpore, pohvale i slično.

bodyrecog-aplikacija

BodyRecog aplikacija

Naša vizija je pomoću BodyRecog-a pratiti zdravlje pojedinca, pojedine nacije, ali i svijeta u realnom vremenu. To postižemo sakupljanjem podataka prvo o zdravstvenom statusu pojedinaca, pa većeg broja pojedinaca unutar jedne države, više država te konačno diljem svijeta. Takvi su podaci potrebni biomedicinskim stručnjacima i institucijama poput Zavoda za javno zdravstvo pojedine županije, države, te konačno Svjetske zdravstvene organizacije.

Ideja o BodyRecogu došla je iz vašeg dugogodišnjeg proučavanja prehrane. Na čemu se to zapravo temelji?

- U biti, moja je izvorna ideja izraditi softverski program za personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa, na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika čovjeka. U to bi bila uključena najnovija saznanja o međudjelovanju genetike, prehrane, imuniteta, metabolizma i hormona pojedinca s njegovim okolišem. BodyRecog je tek prva faza tog idejnog projekta koji omogućava određivanje tjelesnog tipa i tjelesnog oblika čovjeka, te analizira dobivene podatke. O samom sam programu razmišljala već dulje vrijeme i mislila sam napisati knjigu, te možda čak i niz knjiga o tim temama. Međutim, uvidjela sam da nove generacije nova znanja najlakše usvajaju preko aplikacija, radije nego iz knjiga, a ujedno ljude zanima uglavnom ono što vrijedi za njih, no ne i za druge. Otud je nastala potreba za personalizacijom, što je knjigom gotovo nemoguće postići, dok aplikacija to omogućujeProučila sam poslovne trendove i došla do zaključka kako bi bilo najbolje napraviti vlastitu aplikaciju za kojom tržište ima potrebu. I tako je nastao BodyRecog.

Tko je sve sudjelovao u radu na projektu i razvoju proizvoda?

- Razvoj moje aplikacije još traje i trajat će još niz godina budući da želimo izraditi više modula. Na BodyRecog-u većinom rade Hrvati – analitički dio obiju verzija, dok na dijelu digitalnog mjerenja rade indijski programeri s firmama u Americi. U ovom trenutku imamo ono što se naziva ‘minimal viable product’ ili skraćeno MVP. Stoga, molimo ljude da se na našoj web stranici prijave za testiranje aplikacije, da budu naši beta testeri, a zauzvrat dobivaju još tri mjeseca besplatno aplikaciju nakon što bude službeno lansirana. Dakle, moći ćete je već sada koristiti, ali budite spremni na koji potencijalan bug. Tko ima strpljenja isprobavati i javljati nam uočene bugove te nam dati povratnu informaciju što im se sviđa, što bi dodali, promijenili i sl., dobro je došao prijaviti se. Najaktivniji beta testeri s najvrijednim primjedbama bit će dodatno nagrađeni s dvije godine besplatnog korištenja aplikacije nakon službenog lansiranja.

live-good-team
Live Good Team

Želite napraviti lepezu proizvoda i izgraditi globalni posao. Što je sve potrebno da biste to realizirali?

- Tri stvari: novci, vrijeme i nadasve kvalitetan kadar. Kada imate svo troje, nebo vam je granica. Obično nečeg imate manje – najčešće novca, pa nastojite to nekako nadoknaditi. Značajan dio posla direktora firme koja je pred komercijalizacijom, jest osigurati sredstva za održivost poslovanja dok se ne postigne dovoljan stupanj komercijalizacije, odnosno dok prodaja ne bude toliko velika da je pokrila sve dotadašnje troškove i počela ostvarivati profit.

Fokusirani ste na EU fondove te crowdfunding kako biste prikupili sredstva za razvoj svog projekta. Jeste li uspjeli u tome? 

- Što se EU fondova tiče, tek smo predali jednu prijavu i čekamo rezultat. Ne idemo u crowdfunding, jer smo imali sreću dobiti ulaganja od švicarskih ulagača, pa nam to nije bilo neophodno.

Koji su sljedeći potezi za BodyRecog kako bi se proizvod završio?

- Ponajprije beta testiranje, dakle testiranje proizvoda na tržištu. Nakon što dobijemo povratne informacije o svemu, tek onda idemo službeno lansirati proizvod, barem prvu verziju prvog modula. Za ostalo ćete malo pričekati da vidite što spremamo dalje. Malo pozitivnog iščekivanja nije naodmet.

Autorica: Doris Žiković

Više o BodyRecog aplikaciji na bodyrecog.com