Goranske “naočale s dušom” nosit će i papa Franjo

Goranske “naočale s dušom” nosit će i papa Franjo

Među brojnim darovima koje će papa Franjo dobiti za svoj 80. rođendan, koji slavi u subotu, 17. prosinca, bit će i jedan neobičan, ali originalan dar iz Hrvatske – naočale s drvenim okvirom izrezbarenim iz grane 1.600 godina stare masline s otoka Brijuni. Osobno će mu ga uručiti bračni par Viktor i Sanda Jeromel iz Prezida u općini Čabar, vlasnici obiteljske tvrtke VILOK, u čijoj su radionici naočale izrađene.

naocale-vilok-4 naocale-vilok-3

Posljednjih mjesec dana Viktor je dao cijelu svoju dušu, sve svoje znanje, ljubav i upornost u izradu ovih jedinstvenih naočala i etuija u kojem će ih u srijedu, zajedno s pismom obitelji Jeromel, darovati Svetom Ocu na audijenciji u Vatikanu. Osim supruge Sande, na susretu s papom Franjom, bit će i njihov trinaestogodišnji sin Max.

naocale-vilok-2

Viktor Jeromel drvo je zavolio još kao dječak kada je u stolarskoj radionici svoga oca promatrao kako nastaju novi drveni proizvodi. Vlastiti put započeo je prije četiri desetljeća, a u obiteljskoj tvrtki radi i supruga Sanda te stariji sin Jan. Već dugo se bave izradom sportskih rekvizita – vrhunskih samostrela i lukova, a od nedavno ponudu su obogatili ručno izrađenim drvenim naočalama.

Jedne takve “naočale s dušom” prije nekoliko godina izradio je i svojem prijatelju Peteru Florjančiću, slovenskom izumitelju. Dok su jednom sjedili zajedno, Florjančić, koji je bio oduševljen drvenim poklonom, u polu-šali je kazao: “Te naočale su tako dobre da bi ih mogao nositi i Papa”.

- Te riječi mi nisu izlazile iz glave. No, da bih izradio takve naočale, morale su biti zaista posebne. Onda sam lani na Brijunima vidio maslinu staru 1.600 godina i ponovo sam se toga sjetio. Pomislio sam kako bi to bilo sjajno drvo za naočale koje bih napravio za Papu. Naravno, s Brijuna se ne može odnijeti ni grančica, ali sam odlučio ipak pokušati. Obratio sam se upravi Nacionalnog parka Brijuni s pitanjem bih li ipak mogao dobiti jednu granu i objasnio im za što mi treba. Njihov odgovor je bio neočekivan – imali su spremljenu jednu granu koju je odlomila bura i pristali su mi je dati. Uz nju sam dobio i dokumentaciju koja potvrđuje da je riječ o grani upravo s toga drveta, priča Viktor Jeromel, koji je odmah prionuo poslu. Grana koju je dobio bila je dovoljna samo za jedne naočale i kutiju pa je trebao biti jako pažljiv, nije bilo prostora za pogrešku.

naocale-vilok-6 naocale-vilok-7

- Moja je ideja bila da naočale Papi darujem za Božić i s tom sam se idejom obratio našem veleposlanstvu u Vatikanu. Oni su mi predložili da to bude dar za rođendan. Uslijedile su provjere, tijekom kojih smo u Vatikan morali slati i fotografije naočala koje izrađujem. I onda je stigao poziv da dođemo u Vatikan, uzbuđeno priča ovaj vješti majstor, koji je posljednjih četrnaest dana sav posao „stavio sa strane“ i cijela se obitelj posvetila samo pripremama za veliki dan susreta s papom Franjom.

- Otkako je stigao poziv iz Vatikana, nemoguće je bilo misliti o bilo čemu drugome, kaže Viktor.

A kada se obitelj Jeromel vrati iz Vatikana, čeka ih puno posla jer narudžbi za naočale, ali i samostrele i lukove, ne manjka. Naočale tvrtke VILOK mogu se za sada kupiti u Gethaldusu u Rijeci, a uskoro bi se mogle pojaviti i u optikama iste tvrtke u Zagrebu. Svake naočale su unikatne jer je i svaki komad drva unikatan, a za one koji žele da njihove naočale budu još posebnije moguće je naručiti da im se doda i neki detalj po izboru. Moguće je zatražiti i da se gravira ime u držač naočala ili na osobni, ručno izrađeni etui od orahovine u kojem se naočale čuvaju.

U suradnji sa Zlatarnom Celje, obitelj Jeromel spojila je i priču o drvu, zlatu i briljantinima pa je sada moguće naručiti i unikatne luksuzne naočale. Jedne takve već su izrađene i ukrašene sa čak 118 dragih kamenova i njihova vrijednost procijenjena je na nekoliko tisuća eura.

dsc_2271

Postoje i nešto “skromniji” modeli s logom od zlata na kojemu je točka na „i“ – briljantin. Takve je naočale moguće naći u prodavaonicama Zlatarne Celje, dok će se one luksuznije raditi samo po narudžbi.

VILOK naočale su, osim što su poseban modni dodatak, i ekološke. Drveni okviri su potpuno razgradivi, ali i stakla, koja su posebno prilagođena i proizvode se u tvrtki ALCOM iz Kranja.

Naočale VILOK od nedavno nosi i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Darovao joj ih je Viktor Jeromel kada je nedavno boravila u Gorskom kotaru.

naocale-vilok-5

- Poželio sam napraviti naočale za predsjednicu pa sam nazvao njezin ured i saopćio im svoju želju. Rekli su mi da će se javiti i zaista nazvali su nakon nekoliko dana i kazali mi da ću joj ih osobno moći uručiti za vrijeme njenog boravka u Gorskom kotaru. Da bih odabrao model koji bi bio za nju, tražio sam njezine fotografije s naočalama na internetu. Napravio sam dva modela kako bi mogla odlučiti. Pokazalo se da joj i jedne i druge odlično pristaju, pa sam joj darovao oboje, kaže Viktor.

Više o obiteljskoj tvrtki VILOK možete saznati na www.vilok.eu

Autorica: Slavica Bakić

Fotografije: www.vilok.eu