Izvan konkurencije –  American bar Dollar

Izvan konkurencije – American bar Dollar

Pripremila: Željka Hubak, dizajnerica interijera i nakita, Stylez

U vrtoglavici otvaranja burger barova i restorana čini se da slijede isti i već toliko puta viđen vizualni identitet, baziran na miksu vintage i industrijskog dizajna, ogoljelih betonskih zidova i robusnih stolova od sirovog drveta. Ono što im je zajedničko i što osobno podržavam jest da se na njihovom meniju nalaze burgeri i popratne izvedenice sačinjeni od organskih sastojaka lokalnih uzgajivača i proizvođača hrane. Iako ih ima i na nekoliko zagrebačkih lokacija, vodim vas u jedan osječki izvan svake konkurencije – American bar Dollar, mjesto koje sam izabrala ne samo radi dobrih burgera, nego i američke priče integrirane u interijer.

 

Dok listate po fotografijama menija, vjerojatno više nepcima nego očima, osvrnite se i na interijer ukoliko ga niste posjetili i uživo. Pomno osmišljena priča u koju su ubačeni elementi srednjoameričkih barova baca vas u atmosferu i dojam da niste ni blizu Osijeka. Ako ste kao i ja ljubitelj povijesti vezane za Routte66, prašnjavih teksaških cesta, bikovih lubanja i prostora u kojemu vam pogled očarano zapinje na svaku sitnicu vezanu za kontinent sa zapada – na dobrom ste mjestu. Osim što je vidljivo praćena vizionarska linija oko izgleda i koncepta prostora, koja je usput rečeno, izvedena na nivou do maksimuma, kreativnost je ovdje lukavo pomiješana s edukativnim i humorističnim elementima. Naime, promotrite li pomnije fotografije iz galerije interijera, osim fenomenalnih retro i industrijskih dizajnerskih detalja nek vam ne promakne veliko zidno izdanje Wild West stripa u osječkoj varijanti, kao ni ilustrirani “tour de steak” s kojeg možete saznati koji dio goveđeg mesa dobijete na vašem tanjuru.

Kakav je steak ili burger, javit ću vam i fotkom i komentarom. Ako polazimo za time da je slavonska regija prije svega poznata po gostoljubivosti svojih domaćina, dodatak američkog začina na njihovu ionako odličnu hranu trebao bi vam dati vjetar u leđa na putu prema Osijeku. “Tour de steak” može službeno započeti, a vlasnicima želim nove milje na proširenim rutama za nepce.

Izvor fotografija http://americanbardollar.com/