Neravnodušni efekt etno detalja

Neravnodušni efekt etno detalja

Pripremila: Željka Hubak, dizajnerica interijera i nakita, Stylez

Elementi sa etno prizvukom postali su apsolutno nezaobilazni u svijetu dizajna. Vješto izvučeni detalji inspirirani različitim kulturama i njihovim tradicionalnim karakteristikama mogu se naći u gotovo svakom uporabnom i dekorativnom predmetu. Utjecaj etna u interijerima doveden je gotovo na razinu trenda, pa čak i ako niste njihov slijepi sljedbenik, ljepota ovakvih detalja ne može vas ostaviti ravnodušnima.

Obzirom da svakoj osobnosti odgovara i određeni stil kojim se okružuje, predlažem nekoliko svojih favorita u kojima možete pronaći vrlo uklopljive etno detalje iz kultura čija tradicija pršti bojama, ornamentima i strukturama materijala.

Zemlje poput Indije i Maroka, te na drugoj strani svijeta neodoljivi Meksiko, neiscrpni su izvor boja i uzoraka koji savršeno idu ruku pod ruku u miksu sa industrijskim prostorima i rustikalnim elementima. Možete ih uklopiti u prostor u obliku dekorativnih pločica, jastuka, tepiha i različitih lustera ili se odvažiti na neku jarku meksičku ili afričku boju na jednom od zidova.

Volite li pomno miksane stilove, ne zaboravite i na vrlo bogate hrvatske tradicionalne vrijednosti, kao i one u susjednim nam zemljama. Savršeni primjer u spajanju etno elemanata sa modernim svakako je hrvatski dizajner, Matteo Cetinski, poznat po svojim komodama “odjevenim” u bosanske ćilime. Etno efekt u ovom slučaju je postignut, i to na vrlo visokom nivou, osobito u meni najdražim robusnim industrijskim interijerima.

Namještaj s potpisom hrvatskog dizajnera

Namještaj s potpisom hrvatskog dizajnera

Neovisno o kulturi iz koje potječe, ubacite barem jedan etno element u svoj prostor, postignuti efekt pozitivno će vas iznenaditi.