Baš sam foodie, sve mi se vrti oko hrane

Baš sam foodie, sve mi se vrti oko hrane

Veseli je pripremanje jela za ljude koje voli, a njihov zadovoljni osmjeh i prazan tanjur najveće su priznanje. Magistra struke znanosti o okolišu i veliki zaljubljenik u hranu i putovanja te autorica bloga Foodiona Barbara Črgar mogla bih se nazvati i foodie, jer joj se sve vrti oko hrane i uvijek teži isprobavanju novih okusa. Velika strast su joj putovanja na kojima obavezno posjećuje tržnice, isprobava tradicionalna jela i pri tome uživa. U zanimljivom razgovoru otkrila je što sve na njezinom blogu možemo očekivati, koju hranu voli pripremati i gdje voli putovati.

Barbara Črgar

Barbara Črgar

Blog si otvorila nedavno, što te na to potaknulo i koja su očekivanja?
Blog sam započela pisati prije tri mjeseca na poticaj supruga, koji je glavni degustator svih jela koja izlaze iz moje kuhinje. Nisam nikada mislila da ću pisati o hrani i receptima negdje javno, ali mogu primijetiti da kako sam sve više u tom blogerskom svijetu to mi se više sviđa. Kuham jer me to opušta i veseli, a iz istog razloga sam počela i pisati. U blogerskom gastro svijetu ima puno izvrsnih blogera od kojih svaki dan naučim nešto novo.

Što čitatelj može očekivat, kakvu hranu voliš pripremati?
Nekako sam shvatila da najviše volim priremati party hranu, odnosno fingerfood. Za sada nemam previše recepata na tu temu na blogu, ali planiram uskoro pokrenuti i tu rubriku. Većinu jela spremam bez glutena te pokušavam koristiti organske namirnice koliko je god to moguće.

Kažeš da se sve vrti oko hrane, što ćeš te kuhati, priprema, pa konzumacija, što te privuklo kuhinji?
Još kao mala uvijek sam gledala mamu kako sprema fantastične slatke i slane kreacije i kad sam odrasla znala sam da želim kuhati ukusno i maštovito kao moja mama. Mislim da me upravo mamina kuhinja najviše privukla kuhanju, a i danas za većinu recepata uvijek koristim mamine savjete. Njezine rukom pisane kuharice su neiscrpan izvor recepata.

Sjećaš li se jela, ali nešto ozbiljnije, što si pripremila i bila baš zadovoljna?
Volim pripremati jela ili priloge koji se moraju ručno mijesiti, uživam kada nešto pripremim svojim rukama, bez miksera i ostalih kuhinjskih pomagala. Jako sam zadovoljna kad napravim domaću tjesteninu ili domaće njoke. Ali mislim da sam bila najviše zadovoljna kada sam napravila prvu makovnjaču i “isplela” ju, bila je to kombinacija tijesta po receptu moje mame i file po receptu buduće svekrve. Odlično je ispalo iz prve!

Osim recepata na blogu čitatelji već sada mogu pronaći putopisne reportaže, koliko su ti putovanja važna i što u toj rubrici mogu očekivati?
Putovanja su mi jako važna, obožavam upoznavati nove kulture, upijati drugačiji način življenja i naravno obilaziti tržnice. Kada planiram putovanja uvijek biram mjesta na kojima nisam bila i planiram barem jedan dan samo za tržnice. Svako putovanje na kraju se svodi na otkrivanje sebe i to je ono najbitnije. Redovito s putovanja nosim barem jedan suvenir i nešto od hrane ili začina, tak sam npr. iz Francuske nosila pun kofer sireva i vina, a sa zadnjeg putovanja u Tajland hrpu začina. U rubrici putovanja nalaze se neka od mojih putovanja i tamo uglavnom opisujem hranu koju sam probala.

Postoje li jela koja si probala na putovanju i koja doma redovito pripremaš?
Volim pripremati jela koja probam na putovanju, ali ih uvijek malo prilagodim po svom ukusu. Kako sam se nedavno vratila s Tajlanda na žalost još nisam stigla pripremiti nešto azijsko, međutim u planu imam pripremiti jela koja smo radili na tečaju kuhanja koji sam pohađala na sjeveru Tajlanda. A redovito u svojoj kuhinji planiram raditi Pad Thai koji sam obožavala jesti na spomenutom putovanju.

Što pripremaš za čitatelje Dom i stila?
Za čitatelje Dom i stila pripremam brze, ukusne i zdrave keksiće od zobenih pahuljica. Idealno za iznenadne goste.

Posjetite:

fb Foodiona

www.foodiona.com