Zelene oaze na drugačiji način

Zelene oaze na drugačiji način

Zvjezdanina prašina je brand nastao iz ljubavi prema prirodi i biljkama, koja se godinama razvija i njeguje.
- Kao krajobrazna arhitektica već se niz godina bavim projektiranjem i uređenjem zelenih površina, osmišljavajući javne zelene površine, okućnice, ili pak terase i balkone. Također, svaki slobodni trenutak koristim za boravak u prirodi i bavljenje biljkama. S vremenom, kako je rastao broj biljaka koje koristim i čije karakteristike poznajem, rastao je apetit za eksperimentiranjem s novim biljkama i korištenjem biljaka na nešto drugačiji, “pomaknuti” način. Tako su nastali terariji sa Tillandsijama , tzv. zračnim biljkama, Koogle – živući mobili utemeljeni na japanskoj tehnici uzgoja bilja u kugli supstrata obloženoj mahovinom, Zeleni zid na kojem uzgajamo različite vrste bilja na fasadi, ne koristeći supstart, te konačno – Supersack, objasnila je krajobrazna arhitektica, Ivana Gršković.

Ivana Gršković

Ivana Gršković

Supersack je “vreća” za sadnju bilja, koja je nastala iz želje da se pruži mogućnost kreiranja zelenih zidova svima koje zanima ovakav način uzgoja bilja i to korištenjem jednostavnih, pristupačnih elemenata, ali i da se ljubiteljima bilja ponudi inovativna alternativa za uređenje balkona cvijećem, a da se pri tome izbjegne korištenje uobičajenih plastičnih ogradnih žardinjera, koje su često nedopadljive i relativno kratkoga vijeka.
Izrađen od filca, koji “diše”, čime se u unutrašnjosti vreće stvaraju povoljni uvjeti za rast i razvoj biljaka. Vreće sadrže i unutarnji, vodonepropusni sloj, zbog čega su pogodne i za korištenje na unutarnjim zidovima. Kako su opremljene metalnim ušicama, vreće se na zid instaliraju pričvršćivanjem vijcima, dok ih za balkonsku ogradu pričvršćujemo provlačenjem konopa i vezivanjem.

Postoje dvije dimenzije vreća, pa Supersack funkcionira kao modularni sustav, koji se sukladno potrebama korisnika može ugraditi na zid, ispunjavajući ga u cjelosti ili prekrivajući njegov segment, a slično funkcionira i kada vreće koristimo na balkonskoj ogradi.

U ponudi je široki spektar boja – žuta, narančasta, zelena, fuksija, ljubičasta, plava, smeđa…, pa je lako izabrati boju koja će dobro pasati uz postojeći namještaj i dodatno oplemeniti svaki boravišni prostor ili balkonsku zelenu oazu.

- Budući je Supersack jednostavan za primjenu i nenametljivog i skladnog dizajna, našao je svoj put do različitih skupina korisnika. Omiljen je među hobistima koji ga koriste za uzgoj manjih trajnica i sezonskog cvijeća ili, pak, za uzgoj začinskog bilja u kuhinjama, dok su se neke tvrtke i ugostiteljski objekti odlučili i za instalaciju vreća u svrhu formiranja zelenog zida. Upravo pojedinci koji se odluče za sadnju većeg broja vreća, često se odlučuju zatražiti pomoć i oko sadnje, no, rado ćemo priskočiti u pomoć svakome tko nije rođen sa “zelenim prstima” objasnila je Ivana.

Za sada svoje proizvode i usluge nudi preko fb stranice Zvjezdanina prašina, radimo na podizanju web stranice, no, nadam se da će se uskoro Supersack naći i u nekim dućanima.

- Kako je ovo vrijeme godine kada sadnja bilja na otvorenom nije preporučljiva, preostaje nam samo uživati u rezultatima jesenje sadnje lukovica, koje sada počinju izbijati iz zemlje, pa i u nekim balkonskim vrećama koje smo posadili! Srećom i sobne biljke žude za pažnjom, a u jeku je i razrada ideja za proljeće, tako da s biljkama – nikad nije dosadno, zaključila je Ivana.

Posjetite: Zvjezdanina prašina

Komentari