Skandinavski dizajn u božićnom ruhu

Skandinavski dizajn u božićnom ruhu

Tekst i foto pripremila: Ivana Tomljenović, dizajnerica interijera

Oživite duh lijepog, funkcionalnog i jednostavnog skandinavskog Božića u vašem stanu. Zavirite u nešto moderniji pristup Božićnoj svečanosti, skandinavskom esencijom, ograničenom paletom svježih, prirodnih boja te privlačnim, toplim i jednostavnim dekoracijama, ukrasima.

Smisao za praktično je najvažnija značajka ovog stila, a također veoma važan faktor leži u činjenici da se život u Skandinaviji vrti već stoljećima oko kulture življenja. Pritisnuti grubom klimom, oštrim i dugim zimama, dom za sjevernjake znači puno – udobno i ugodno sklonište, topao i lijepo uređen dom.
Profinjenost skandinavskog dizajna poistovječuje se s modernizmom, pa iskoristite sva njegova obilježja:

- čiste linije
- krzno, metal, granit, glina, drvo, koža, konoplja, vuna
- povezanost s prirodom
- apstrakcija i prirodni oblici
- inspiriracija je u zakrivljenim obalama jezera, korama drveta i biljnim fragmentima
- trajnost, funkcionalnost, udobnost i jednostavnost dizajna

Ovaj stil nam je toliko privlačan baš iz razloga što ostali dio Europe sve više teži raskoši i bogatstvu, višim slojevima..dok se sjeverni dio fokusirao na lokalne materijale, suptilne i funkcionalne forme, iskorištavajući samo materijal svoga kraja bez uvoza. Pristup drvu i predmetima na najjednostavniji mogući način, poštujući esenciju materijala i ručne izrade – najbolje opisuju taj VELIČANSTVENI SKANDINAVSKI DIZAJN.

 

Za božićne dekoracije u skandinavskom ruhu, ukoliko je vaš prostor blijedih i svijetlih pastelnih boja – sivih, bijelih, krem nijansi… možete iskoristiti kombinaciju crvenih i bijelih detalja. Za tamne zidove ili one obložene tapetama, bijeli ukrasi su najbolji izbor. Ukoliko je vaš prostor ograničen za ukrašavanje, biti će dovoljno upotpuniti ga lampicama i visećim zvijezdama te kuglama od materijala ili vune koji će se savršeno upotpuniti s puno većih ili manjih svijeća. Također, možete oživjeti najpopularniju božićnu idilu uz crvenu, zelenu i zlatnu ili jednostavno kreirati drvce na zidu umjesto jelke ako nemate puno prostora ili želite Božić u modernijoj verziji.

Prijedlozi za “skandinavske” božićne ukrase:
- drveni ukrasi – atmosfera starih vremena
-  prirodne boje drveta – u prostoru će izgledati toplo i rustično
-  “eko” stil – opuštajući ambijent
- ukrasi od keramike, vune, pamuka, lana i metala
-  vintage ukrasi – možete ih i sami izraditi
- božićne biljčice ili kuhinjski začini u rustikalnim teglicama
- velike šibe u staklenkama s bijelim, sniježnim zvijezdama
- jednostavni vjenčići s mašnom kao jedinim detaljem

Za pravi doživljaj pogledajete galeriju slika i inspiriraje se. Možda vam toliko oduševi da odlučite posjetiti Skandinaviju, kako god da bilo…uživajte i budite srdačni i topli kao jedan pravi skandinavski dom!