Zdrava prehrana je moj stil života

Zdrava prehrana je moj stil života

Otkrili smo divno mjesto na kojem možete pronaći ukusne, a zdrave recepte rađene uglavnom od svježih namirnica. Mjesto je to gdje se priprema sa sezonskim, zdravim, namirnicama, mijesi se ukusan domaći kruh od primjerice kukuruznog i pirovog brašna posut bučinim sjemenkama, energetske pločice, sladoled bez mliječnih proizvoda, puding od avokada i kakaa, namazi od tune vješto kombinirane s drugim namirnicama. Gastro blog Make-it Healthy uređuje Marija Cossi koja osim slastica obožava svježe namirnice na kojima se bazira njezina prehrana, a sve što jede mora biti home-made, kako bi znala što se nalazi na tanjuru.

Marija Cossi

Marija Cossi

Ako ćemo pričati u nekim modernim okvirima, koliko pazite na prehranu, odnosno namirnice koje konzumirate?

Mogu reći da za razliku od mnogih, pazim dosta na prehranu. Jako mi je bitno znati što mi je na tanjuru i što unosim u svoje tijelo. Imam sreće što ne živim u nekom velikom gradu, pa mogu i lakše pronaći namirnice domaćeg uzgoja, što je danas zbilja teško. Ono što sam ja dosta smanjila, ne mogu reći u potpunosti izbacila, je kupovna “zapakirana hrana” poput raznih grickalica, keksa, sokova i mogu reći da se puno bolje osjećam.
Uvijek gledam da svaki moj obrok ima neku vrijednost i hranjivost i da ne jedem čisto da zadovoljim glad, već da pružim svome tijelu najbolje što mogu.

Od kuda tolika ljubav prema zdravoj hrani?

Ljubav prema zdravoj hrani ide ruku pod ruku sa sportom. Budući da sam ja posljednjih godina vrlo aktivna, kvalitetnija prehrana me nekako još više privukla. Zdravlje sam sebi stavila na prvo mjesto i uvijek se trudim saznati nešto novo o namirnicama, te na koji način ih mogu najbolje iskoristiti. Od kada pazim na prehranu i zdravije jedem, tijelo mi je zahvalno i nikada mi nikakve dijete neće biti potrebne jer je to postao već stil života.

Da li takva prehrana, po vašem mišljenju, zahtjeva više vremena za pripremu, razmišljate li puno o pripremi?

Naravno da zahtjeva više vremena što se tiče razmišljanja o svakom obroku pogotovo u početku dok čovjek još uči o namirnicama, međutim danas je sve stvar organizacije. Priprema zdrave hrane je zapravo vrlo jednostavna. Naravno da je uvijek lakše kupiti nešto usput nego priremiti uravnotežen obrok, snack ili slično, međutim lijenost vas neće nigdje dogurati. Ako čovjek misli na sebe i svoje zdravlje ne bi mu trebalo biti teško razmisliti dva put o onome što jede i možda potražiti alternativu nekim namirnicama i obrocima.

Koje namirnice ove jeseni najčešće koristite, odnosno kojima se radujete u zimskom periodu?

Buča je postala kraljica jeseni i u mojoj kuhinji. Ove godine isprobala sam zbilja hrpu raznoraznih recepata sa bučom i svaki put me oduševljava. Vrlo je zahvalna kao namirnica, može se koristiti u pripremi svakakvih jela, niskokalorična je, lijekovita i hranjiva. Nema nekakav intenzivan okus tako da se može spajati sa dosta namirnica i stvoriti fenomenalna jela i deserte.

Koji začin najčešće koristite?

O začinima moram još dosta naučiti, vrlo su mi zanimljivi u svakom pogledu. Zanima me u kakvim kombinacijama ih mogu spajati i za što su korisni. Ipak, moj favorit među začinima je cimet kojeg zbilja često koristim. Stavljam ga u jogurt, kolače, kekse, kavu, mlijeko, pločice, granolu….zbilja svugdje! Evo jednog recepta sa cimetom: kašica od kvinoje sa orasima i jabukom.

Kako okolina reagira na blog, čini mi se da je Make-it Healthy nedostajalo blogerskoj gastro sceni?

S ponosom mogu reći da zainteresiranost za blog raste iz dana u dan! Mnogi su u početku skeptični zbog nepoznatih im namirnicama koje mogu pronaći u mojim receptima, misle da moraju izgubiti puno vremena kod pripreme, međutim tko god je probao napraviti nešto sa bloga oduševio se, a glavni razlog je to što je priprema toliko jednostavna i brza da ju možemo nazvati healthy fast food! :D

Dobijam puno pohvala i poticaja za daljni rad što me iznimno veseli jer vidim da svijest ljudi oko mene raste iz dana u dan.
Zdrava prehrana nije bezukusna, komplicirana i dosadna, upravo suprotno! To je ono što pokušavam prenijeti svojim čitateljima.

Što kuhate za čitatelje Dom i stila?

Za čitatelje Dom i stila pripremila sam zanimljive zobene keksiće s pireom od jabuke, kokosom i bademom i jednim skrivenim sastojkom, tahini pastom!
Ovi keksići su odlični za doručak uz čašu jogurta ili pak kao mali slatki snack, a predlažem da ih napravite i za božićne blagdane koji nam kucaju pred vratima. Mirisni su, mekani i mogu bez problema stajati zatvoreni u kutiji više dana.

Posjetite: Make-it Healthy

Facebook stranica Make-it Healthy