U tri koraka do novog izgleda doma

U tri koraka do novog izgleda doma

Naši prijedlozi su vrlo lako izvedivi bez obzira na stručnost i spretnost koju posjedujete. Postoje brojni načini kako promijeniti izgled doma, a mi smo izabrali neke od jednostavnijih.

Bojanje zidova
Ove jeseni sve je u znaku kombiniranja bogatih nijansi boja s onima svjetlijih tonova, glavni zadatak tih boja bi trebao biti stvaranje osjećaja topline i ugode prije svega, a poželjne i trendi boje su, petrolej plava, zelena mahovina, boja patlidžana, šljive, pastelno zagasito smeđa i siva, kora limete i madarine. Ove boje, svi njihovi tonovi i nijanse su poželjni.
Za bojanje zidova ne treba vam stručnjak ukoliko su zidovi zdravi i posjeduju tek pokoju mrlju, u slučaju da vaše zidove ipak prekrivaju plijesni ili gljivice bilo bi poželjno angažirati profesionalca koji će odstraniti svaki trag napastima.
Budite maštoviti jer možete kreirati malu umjetnost na vašim zidovima npr. prugice okomite ili vertikalne duž jednog zida, točkice ili krugove veće i manje, oslikajte okvire u kojima ćete naknadno i dodati slike i slično. Jamčimo dobru zabavu uz puno strpljenja i mašte, a samim time kasnije uživanje i divljenje vašoj kreaciji iz udobnog naslonjača.

Jastuci
S obzirom na izgled doma, vašeg kauča, fotelje ili stolica u blagovaonici možete u tren promijeniti izgled dobrim odabirom novih jastuka. Ukrasni jastuci su vrlo važan element u uređenju interijera, pa tako i najjednostavniji način da unesete dojmljive promjene. Idealan je neparan broj te se preporučuje od 3-5 jastuka. Boju odaberite tako da dominantnoj boji u prostoriji napravite kontrast, a bilo bi dobro da se boja ili uzorak s jastuka pojavljuje kao još neki detalj negdje u prostoru. Razlika u nijansi stvorit će zanimljiv efekt. Također, možete kombinirati različite materijale kako biste dodatno poradili na usklađivanju s ostalim podlogama, ali i na dinamici.

Novi raspored
Raspored namještaja i detalja u prostoru je veoma važan zadatak. Prije svega da se olakša i osigura nesmetano kretanje kroz prostor, a s druge strane da se i iskoristi na najbolji mogući način svaki kutak prostora tako da sve bude usklađeno i funkcionalno i estetski lijepo. Vrlo težak zadatak za velike prostore, ali i izazov za dizajnere. Ukoliko se odlučite sami pozabaviti i krenuti u ovaj pothvat vodite računa o slijedećem:
- planiranju funkcionalnih zona (neiskorišten prostor)
- plan prostora i poboljšanje organizacije korištenih i namještenih prostora u cilju povećanja učinkovitosti
- pronalaženje mogućih “viškova” prostora i kako od malog prostora stvoriti prostraniji.
Novim rasporedom postižete svjež i bezvremenski izgled svog prostora uz nekoliko preinaka ili rješavanja viška regala, namještaja, stvari koji su glavni krivci za prenatrpan, neugodan dom. Smanjite količinu stvari i koristite samo nužan namještaj i vaš prostor će, skupa s vama, napokon disati i promijeniti izgled u pozitivno, ugodno ozračje.

Za koju god opciju se odlučili uvijek pazite da sve bude u skladnim tonovima i s ukusom, ukoliko spojite sve tri opcije u jednu varijantu to će biti pun pogodak, imati ćete sasvim novi interijer u kojem ćete nadamo se uživati s voljenim osobama. :-)

Foto (Pinterest) i tekst pripremila: Ivana Tomljenović, dizajnerica interijera