Životinjski uzorak uvijek u modi

Životinjski uzorak uvijek u modi

Divlje životinje žive u svom prirodnom staništu, daleko od nas ljudi. Većinom su opasne i “divlje” te ih ne možemo iz blizine promatrati i diviti im se, osim u zološkom vrtu. Predivne životinje očaravaju nas bojama i uzorcima svog krzna, dlake, perja… Životinje vrijedne pažnje i proučavanja možemo pripitomiti jedino u našem interijeru u nekom drugom obliku. Za ljubitelje životinja dobrodošle su imitacije krzna ili kože, pa ako ste njima fascinirani ili jednostavno želite vašu malu džunglu prilagoditi gradskoj vrevi i pobjeći u svoj vlastiti, privatni zoo, onda je pravo vrijeme za osvježiti vaš dom u tom smjeru.

Još iz daleke prošlosti i ludih osamdesetih seže korištenje životinjskih uzoraka u interijerima, a danas se sve više koriste i pojavljuju i u nama nezamislivim kombinacijama i ludim varijantama. Nezaobilazan je uzorak leoparda, tigra, zebre, krokodila, zmije, žirafe, pauna, krave…u svim mogućim oblicima, bilo na materijalima, tapetama, pločicama, tepisima, podmetačima, sanducima, komodama, daskama za toalet, parketima i ostalo.

Safari stil i animal print dolaze u obzir ukoliko ne mislite pretjerivati u korištenju uzoraka. Bit će dovoljno tek nekoliko detalja kao vaza, lampa, posude, podmetači, prekrivač, tacna ili jedna veća površina kao tepih, sofa, ormarić presvučen kožom i slično.
Važno je za ovaj stil da pokušate izbjeći šarenilo. Jednostavne linije i neutralne boje poput bež, bijele, sive i crne idealan su odabir uz kombinaciju životinjskih uzoraka.
Nama su trenutno najdraže varijenate s paunovim uzorkom kojim se brzo, jednostavno i efektno može podignuti monoton prostor, a nijanse plave, zelene, tirkizne osvježavaju prostor, te je dovoljno tek nekoliko posebnih elemenata da vaš prostor diše novom energijom npr. slika s paunom, njegovim perjem, jastuci s uzorkom pauna ili tek boje s njegovog perja, prekrivač, podmetači, stolnjak, tapeta.
Životinjski uzorci nikad ne izlaze iz mode, pa tako uvijek možemo negdje pronaći raznorazne detalje te koristeći ih u umjerenim količinama možemo stvoriti luksuzni ugođaj.
Postoji i druga strana životinjske priče jer su životinje same po sebi za mnoge izvor ideja i inspiracija u uređenju, pa je tako kod mnogih poželjan cijeli vizualni životnjski oblik koji se proteže kroz interijer ne samo u obliku materijala već su tu prisutni i najdraži kućni ljubimci od glave do repa preneseni na šalice, posude, jastuke, deke, slike, tacne, posude za novine, figure i slično. Postoji cijela proizvodnja koja se orijentirala da što bolje osmisli proizvode kojima nećete moći odoljeti, a vaš pas, mačka ili konj se nalaze na njima.
Dekorirati prostor s mislima na omiljenu životinju može biti jednostavno, ali pripazite na izbor i kombinacije, a kao i u svemu pa tako i ovdje nemojte pretjerivati.

Dizajn ABO

Tekst i slike pripremila: Ivana Tomljenović