U planu urbani vrtovi za osobe s posebnim potrebama

U planu urbani vrtovi za osobe s posebnim potrebama

Dosadašnje aktivnosti u sklopu projekta Urbani vrtovi naišle su na odličan odaziv i zanimanje građana, dok se budući planovi odnose na formiranje i uređenje novih gradskih vrtova, ali i razvijanje postojećih. U narednom razdoblju uredit će se vrtovi za osobe s posebnim potrebama, a projekt će se povezati i sa zainteresiranim školama za izgradnju vlastitih povrtnjaka. Planirano je i formiranje grill punktova u zagrebačkim Gradskim vrtovima, organiziranje gastro radionica i raznih izložbi povrća. Također, u suradnji s poznatim umjetnicima, formirat će se interaktivne umjetničke instalacije i organizirati edukativne radionice Uradi sam.

Prezentacijom projekta Urbani vrtovi u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti prikazana su ukupna dostignuća projekta kojim su Zagreb i nekoliko drugih hrvatskih gradova dobili svoje društvene zelene oaze nedaleko od središta grada.

Projekt Urbani vrtovi slijedi mnogobrojne primjere svjetskih gradova, a ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima omogućuje se proizvodnja vlastite hrane u srcu grada, čime se zadovoljava stvarna potreba društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, Urbani vrtovi idealan su primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu.

Prvi gradski vrtovi pokrenuti su 2012. godine u Varaždinu, Ivanić-Gradu i Virovitici, a u proljeće 2013. donesena je odluka o provedbi projekta Gradski vrtovi s ciljem uređenja i opremanja obradivog zemljišta u Zagrebu, dok je Rijeka ove godine dobila prvi zajednički urbani vrt.