Prirodnim sredstvima u borbi protiv komaraca

Prirodnim sredstvima u borbi protiv komaraca

Komaraca na sve strane, a posebno ih osjete osobe koje žive u blizini šume, vrtova ili vode. Nažalost, ne možemo se obraniti bez različitih sredstava za zaštitu od komaraca.
Često smo skeptični prema prirodnim, alternativnim, sredstvima za zaštitu, ali nemamo puno za izgubiti pokušamo li umjetna sredstva zamijeniti prirodnom zaštitom.

Ako pričamo o prirodnim sredstvima prvo pomislimo na eterična ulja koja su učinkovita, ali treba ih češće nanositi na kožu. Sva eterična ulja u ovom slučaju se miješaju s maslinovim uljem i nanose se direktno na kožu te nisu štetna čak ni na dječjoj koži. Za zaštitu od komaraca idealna su eterična ulja citronele, cimeta, limunske trave, mačje metvice, klinčića, cedra, ružmarina, a može se dodati i ulje bora, lavande, bosiljka i češnjaka.
Jedan od starih, ali u posljednje vrijeme popularnih načina za odbijanje komaraca je talog kave. Komarce, kao i druge insekte, odbija miris stvoren od taloga kave koji izgara.

Postupak je jednostavan – talog sušite na suhom i hladnom mjestu u otvorenoj aluminijskoj foliji. Stavite na mjesto gdje ima komaraca i palite talog dok ne počne dimiti, jer će dim potjerati komarce.