Izradite dekorativni posip za ukrašavanje kolača i torti

Izradite dekorativni posip za ukrašavanje kolača i torti

Svakom su slastičaru za rad neophodna određena pomagala i materijali no činjenica je da toga ima toliko da uvijek ima nešto novo što bi nam moglo zatrebati. Ne brinite ako je vaša kolekcija materijala skromna, i moja je, no to ne znači da ne postoji način da realiziramo ono što smo zamislili. Osobno, često me čitatelji pitaju gdje se može kupiti neki dekorativni posip ili nešto slično. Kod nas je ponuda stvarno loša i rijetko se kad gdje može uhvatiti nešto korisno, a istovremeno i neobično. Primjerice Lidl zna s vremena na vrijeme imati kakvu dobru akciju s kuhinjskim kalupima, ukrasima za dekoriranje i ostalim kuhinjskim pomagalima.
Potaknuta tim pitanjem čitatelja odlučila sam pokazati svima koji imaju volje da uz malo truda nešto od toga mogu napraviti i sami u svojoj kuhinji. Stoga sam pripremila jedan jednostavan tutorijal za izradu domaćeg dekorativnog posipa kojim možete ukrasiti svoje kolače i torte, a na vama je da se uvjerite kako je to jednostavno i da ga isprobate.
Kako bi mogli napraviti svoj dekorativni posip morate napraviti smjesu za royal icing.

Za royal icing trebaju vam slijedeći sastojci:

• šećer u prahu
• bjelanjci
• boje u gelu ili prahu

Već sam na blogu objašnjavala kako se radi royal icing i da je teško navesti točne mjere šećera u prahu i bjelanjaka. Za izradu posipa u ovom tutorijalu ja sam upotrijebila dva bjelanjka. Bjelanjke najprije miksate nekih 15 sekundi da se zapjene i zabijele. Nakon toga bjelanjcima dodajete šećer u prahu i to žlicu po žlicu i miksate sve dok ne postignete željenu gustoću. Nožićem testirajte gustoću royal icinga. U ovom vam slučaju ne smije biti prerijedak kako bi mogli oblikovati kuglice.
Kad je royal icing spreman možete ga ostaviti bijelog ili podijeliti u male zdjelice i dodati boje u gelu ili prahu kako bi napravili dekorativne posipe u željenim bojama. Dobro izmješajte da dobijete željenu nijansu. Kad ste zadovoljni možete napuniti vrećice za dekoriranje pripremljenim smjesama.
Kad napunite vrećice za dekoriranje, odrežite im vrh ali pazite da ne odrežete previše jer inače nećete moći raditi precizne točkice.
Na kalup stavite papir za pečenje i krenite s izradom posipa.
Royal icing jednostavno u obliku točkica nanosite na papir, točkicu po točkicu dok ne ispunite papir ili napravite onoliko posipa koliko vam treba.
Tako pripremljeni posip ostavite da se suši barem nekoliko sati ili najbolje kroz noć. Koliko će se sušiti ovisi i o veličini i debljini kuglica.
Nakon što se posip dobro osuši onda kuglice lagano s nožićem odvojite od papira i pospremite u kutijice do trenutka kad ćete ih koristiti za dekoriranje kolača.
Ovakav posip bit će savršen za ukrašavanje torti, muffina, sitnih kolačića, mini tortica i deserata svih vrsti. Kombinacija boja je proizvoljna, malo se poigrajte njima i vidjet ćete da su mogućnosti neograničene a rješenja mogu biti apsolutno predivna. Za početak krenite s točkicama a kasnije ćete moći raditi i posipe nekih neobičnijih oblika, kao i onih u obliku slova i riječi jer – samo nebo je granica. Kao što ja to volim reći – domaće je domaće i Happiness is Homemade, ali doslovno :-)

Pripremila: Emina Bistrović, autorica bloga Happiness is Homemade

Komentari