Nježne tortice s jagodama

Nježne tortice s jagodama

Mini tortice su estetski neodoljive i jako jednostavne za pripremu, a nadasve ukusne. Uistinu nema puno posla s njima. Napravite biskvit koji volite i neku kremu, malo se poigrate s bojama i dekoracijom da ljepše izgledaju na tanjuru i to je to – dobili ste brze i fine tortice te ste spremni okusima i vizualno osvojiti i zadiviti svoje goste.
Ono što je odlično kod ovakve vrste kolačića jest to da se mogu prilagoditi svakom godišnjem dobu kombinacijom različitih krema, laganih ili nešto jačih biskvita i sezonskog voća. Sad kad je ljeto tu, idealna je neka lagana voćna kombinacija za uživanje u prirodi, u dubokom hladu uz ovaj fini desert.
Tortice se mogu i prezentirati na različite načine i peći primjerice u kalupu za muffine. Moja današnja prezentacija rezultat je pristiglog nam ljeta i želje da to bude nešto veselo, lepršavo i prozračno. Inače su tortice idealne za druženja i rođendane te će dati jednu posebnu čar vašim stolovima pripremite li ih za svećanosti i ostale proslave koje organizirate. Garantiram vam, kad samo okrenete pogled već će sve nestati s tanjura :-) kazala je autorica bloga Happiness is Homemade.

Sastojci:

Biskvit
• 3 žutanjka
• 10 dkg šećera
• 2 dcl mlijeka
• 2 žlice kakaa
• 8 dkg maslaca
• 20 dkg brašna
• 1 vanilin šećer
• 1 prašak za pecivo

Dok pripremate smjesu za biskvit zagrijte pećnicu na 180°C i namastite kalup u kojemu ćete peći biskvit ili ga jednostavno obložite papirom za pečenje.
Žutanjcima dodajte šećer pa ih izmiksajte da dobijete pjenastu smjesu. Zatim žutanjcima dodajte otopljeni maslac, mlijeko, kakao i vanilin šećer, pa opet izmiksajte sve zajedno. Na samom kraju u smjesu lagano špatulom umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Pripremljenu smjesu ulijte u kalup te ju ravnomjerno rasporedite i stavite u pećnicu.
Biskvit pecite desetak minuta, ali obavezno provjerite čačkalicom da li je gotov jer se od pećnice do pećnice razlikuje jačina pečenja. Ako čačkalica izađe čista iz biskvita onda je to to pa možete biskvit izvaditi iz pećnice.
Dok se biskvit hladi, pripremite kremu kojom ćete nadjenuti tortice.

Krema
• 3 rebra bijele čokolade
• 250 g maslaca
• 20 dkg šećera u prahu
• 4 dcl mlijeka
• 6 žlica brašna
• malo ruma (opcionalno)
• jagode
Pripremite 4 dcl mlijek,a pa dio odvojite i u taj odvojeni dio mlijeka dodajte brašno i izmiksajte. Ostatak mlijeka stavite na vatru i zagrijte. Kad mlijeko zakipi, posudu maknite s vatre i dodajte smjesu od brašna i mlijeka pa vratite natrag na vatru. Kuhajte kremu sve dok se ne zgusne, pa stavite na hlađenje.
Nakon što se krema ohladi dodajte šećer u prahu, maslac sobne temperature i bijelu čokoladu koju ste otopili na pari. Prema želji dodajte i malo ruma. Dobro izmiksajte da se sve namirnice povežu.
Za kraj, kremu dodatno obogatite jagodama koje će činiti odličnu kombinaciju s bijelom čokoladom. Jagode operite i nasjeckajte na manje komadiće. Par cijelih jagoda i dio nasjeckanih ostavite sa strane za dekoraciju, a ostatak ubacite u kremu pa promiješajte.

Slaganje tortica:
Kako bi mogli slagati tortice najprije okruglim izrezivačem izrežite biskvit na kolutove jednakih veličina. Ako nemate izrezivač možete se poslužiti primjerice čašom da izrežete biskvit. Kad ste izrezali biskvit, slažite tortice ovim redom:

• na dno stavite biskvit
• napunite špricu ili vrećicu za dekoriranje pripremljenom kremom pa na biskvit nanesite prvi sloj kreme i to tako da radite nepravilne valove da strši malo s biskvita
• na kremu stavite drugi biskvit
• na biskvit opet ide sloj kreme s jagodama
• i kao šećer na kraju, na vrh tortice postavite jagodu
• a donji sloj kreme dodatno ukrasite komadićima jagode

U slast!

Nježne tortice od jagoda

Nježne tortice od jagoda

Recept, tekst i foto pripremila: Emina Bistrović, autorica bloga Happiness is Homemade