Happiness is Homemade – kulinarski mali raj
Emina Bistrović

Happiness is Homemade – kulinarski mali raj

Kuhanje je njen najdraži hobi i ne prođe dan da Emina Bistrović nešto ne pripremi. S toliko strasti kuha, ali i priča o pripremi hrane da je logično kako razmišljala o vlastitoj slastičarnici, restoranu, pa i o pisanju kuharice. Magistra informatike iz malog sela u Međimurju stoji iza nedavno osnovanog bloga Happiness is Homemade. U slobodno vrijeme Emina se bavi slikarstvom, dizajnom, fotografijom, pisanjem, a inspiria je obitelj koja joj pruža ogromnu podršku u svemu što radi. Puno pažnje posveću blogu koji osvaja na prvu. Osim odličnog dizajna, puno lijepih boja koje vole Emininu kuhinju, dobre preglednosti,  na blogu Happiness is Homemade pronaći ćete mnoštvo recepata, savjeta i ideja.

Što za vas predstavlja kuhinja i u čemu najviše uživate?
Kuhinja je moj mali raj u kojem eksperimentiram i uživam, moja mala tvornica u kojoj stvaram i proizvodim najfinije delicije za svoje vjerne degustatore. Kako ljubav ide kroz želudac tako i ja volim spremati fina jela za svoje najbliže te im tako uljepšati trenutno aktualno gledanje utakmica, nedjeljna druženja, blagdane i ostale prilike. Najponosnija sam na torte koje im obavezno radim za rođendan i kojima posvećujem jako puno pažnje. Od nedavno sam se pronašla i u izradi malih zalogajčića odnosno u pripremi finger fooda za partyje. Uživam raditi šarene slastice za djecu jer su ona najbolji i najiskreniji kritičari. Volim koristiti sezonske namirnice a posebno one koje rastu u našem voćnjaku za koji se tata pažljivo brine i u kojemu uzgaja jabuke, kruške, nektarine, šljive, breskve, trešnje i još svašta nešto fino. Kuham s puno ljubavi i u svako jelo unosim dijelić sebe pa mislim da se to osjeti u svakom zalogaju. U cijeloj toj priči oko kuhanja i pečenja kolača najviše uživam u fazi dekoriranja jer tu se stvarno mogu opustiti, oblikovati svoje ideje, preslikati svoje misli na keks, kolač ili tortu. Sve što pripremam mora biti tip top i svaki, pa i najsitniji detalj, mora biti na svom mjestu. U posljednje vrijeme uživam i u dekoriranju keksi royal icing tehnikom zbog čega se osjećam kao da sam se vratila u djetinjstvo, na sate likovne kulture, kad sam dane provodila crtajući na papiru samo što sad ne koristim papir i ugljen za crtanje ili vodene boje već su mi podloga keksi a alat za oslikavanje royal icing (smjesa na bazi bjelanjaka i šećera u prahu). Nadam se da ću jednog dana uspjeti svoju ljubav prema kulinarstvu prenijeti i na svoju djecu, pa jednog dana i na unuke i da će ova moja virtualna kuharica biti njihovo malo blago, baš kao što je danas za mene bilježnica s receptima moje mame.

Banana zalogajčići

Banana zalogajčići

Kada ste počeli kuhati i u kojem ste trenutku odlučili pokrenuti blog?
To je bilo toliko davno da se ni ne sjećam koliko mi je bilo godina. Znam samo da je to bilo u ranom djetinjstvu i da nešto kemijam u kuhinji otkad znam za sebe. Danas znam da su već moji prvi koraci u kuhinji bili odlučujući – ljubav prema kuhanju rođena je sasvim spontano čim sam se počela mami motati po kuhinji i čim sam ugledala sve te divote koje je ona s toliko ljubavi i pažnje pripremala. Od nje sam učila, bilježila njezine savjete i recepte. Uvijek mi je bilo zanimljivo sve što je radila u kuhinji i bila sam oduševljena rođendanskim tortama koje je radila za mene i sestru. Dok su druga djeca imala obične jednostavne torte nama je mama radila torte u obliku naše kuće, košarice, barbike, gitare, nema čega tu nije bilo. Sve me to oduševljavalo, divila sam se njezinoj kreativnosti i dosjetljivosti pa sam se oduvijek veselila danu kad ću i ja svojoj djeci organizirati rođendanske partyje za pamćenje. Danas učimo jedna od druge, razmjenjujemo recepte koje smo isprobale i dijelimo iskustva. Ne znam kako drugačije objasniti što me toliko privuklo u kuhinj, no sigurna sam da su to lijepi trenuci koje smo skupa provodile u njoj kad smo mijesile tijesto pa je brašna bilo na sve strane, kad smo radile domaće mašinske keksiće, domaću tjesteninu i bavile se ostalim zabavnim kuhinjskim aktivnostima u koje sam redovito bila uključena.
Blog je nastao prije svega par mjeseci i jako sam ponosna na to kako danas izgleda i u kom se smjeru razvija. Posebno sam ponosna na dizajn jer sam grafičke elemente dizajnirala sama, a dečko je pomogao u programerskom djelu. S obzirom na to da sam po struci informatičarka i dizajn je područje mog interesa, odlučila sam napraviti sve tako da bude po mom guštu i u mom duhu a opet da bude veselo i zrači pozitivom kako bi i moji čitatelji to osjetili i rado se vraćali u moju malu oazu. Mislim da je već i iz naziva bloga jasno da gledam svijet kroz ružičaste naočale i da sam nepopravljivi optimist, bez obzira na sve padove i uspone. Za mene nema bolje hrane od one domaće spremljene s puno ljubavi i to sam htjela dočarati. Stoga sam odlučila pokrenuti blog i svoju ljubav prema kuhanju podijeliti sa svima. Želja mi je bila pokazati svima da je kuhanje nešto predivno i da svi to mogu ako uključe srce i imaju volju. Uskoro će ovaj moj online dom biti nadopunjen i nekim dizajnerskim člancima i novitetima koji će također biti usko vezani i uz kulinarstvo. Planova je jako puno, pa se nadam da ću uskoro neke svoje radove moći ponuditi i u web shopu te tako dovesti Happiness is Homemade i u vaše domove.

Prvo jelo koje ste prvo samostalno skuhali?
Kako sam oduvijek u kuhinji vrlo sam rano preuzela kuhinju i počela kuhati za svoju obitelj kad je god bilo moguće. Ako se dobro sjećam krenula sam s pripremom nekih svojih specijaliteta poput musake s mljevenim mesom i krumpirom, tjestenine s piletinom na saftu, domaćeg čipsa, pizze, špageta s umakom od mljevenog mesa i tako nekih jela. Ispočetka sam kuhala samo ono što volim i sama jesti, a s vremenom sam krenula eksperimentirati i s ostalim namirnicama kako bih mogla ugoditi svim članovima obitelji. Danas se osjećam kao da sam rođena s pregačom oko vrata i špatulom u ruci jer se nikad nisam bojala da mi nešto neće uspjeti – mama me učila da se uvijek sve može spasiti ako nešto pođe po zlu, i to je uistinu tako.

Musaka

Musaka

Koliko novaca izdvajate za kućanske aparate, kalupe, špatule i druge veće ili manje sitnice u kuhinji?
Nekad više, nekad manje, ali uglavnom bih rekla da ne trošim puno. Istina je da je lista želja poduža i da u kuhinji uvijek nešto dobro dođe, bilo da se radi o suđu, kalupima i pomagalima ili kuhinjskim namirnicama. Slaba točka su mi sitnice za ukrašavanje slastica, stalci za torte, kalupi, kuharice, dekorativne tkanine i vrpce, posude slatkog dizajna… Zadovoljna sam onim što imam i ne kupujem aparate za koje znam da ih neću koristiti više od jednom. Volim pametno uložiti novce u nešto što znam da će mi trebati i što ću često koristiti. Treba biti skroman, priuštiti si nešto s vremena na vrijeme, a ponekad se snaći s onim što već imaš doma. Kad nešto nemam to mi ne predstavlja problem, uvijek nešto izmislim i sama si napravim to što trebam. Neki dan sam za portal Stilueta radila kekse u obliku ogledala, parfema, laka za nokte, lepeze i u drugim sličnim oblicima a za njih nisam imala izrezivače. No brzo sam našla rješenje – nacrtala sam si oblike na papir, izrezala ih i koristila kao šablonu kod ručnog izrezivanja keksi. U kuhinji nema prepreka, sve se može s malo mašte i volje, bez obzira na novčani budžet kojim se raspolaže.

Bez kojeg pomagala ne možete zamisliti svoju kuhinju i za izradu kojeg jela vam najviše služi?
Svoju kuhinju definitivno ne mogu zamisliti bez špatula. Za Božić sam dobila od obitelji na poklon jedan krasan set silikonskih špatula i kistova i od onda smo nerazdvojni. A koristim ih stvarno kad god mogu i za sve što mogu. Baš sam neki dan opet radila trokute s trešnjama i skužila koliko je sa špatulom lakše premazivati slojeve i stranice trokuta jer sam se s time mučila kad ih nisam imala. Što da vam kažem, barem jednu špatulu morate imati, savršene su u svakom pogledu. Osim špatula izdvojila bi još kalupe za muffine u kojima se osim kolačića mogu napraviti i slana jela kao i različiti mali zalogajčići, te špricu ili vrećice za dekoriranje sa setom nastavaka jer su neizostavne kod dekoriranja, bilo da se radi o kolačima ili o tortama.

Često sami izrađujete toppere i wrappere za cupcakese, košarice od parmezana , koliko vam je važno da posužena hrana lijepo izgleda?
U zadnje vrijeme dosta radim na fotografiji i bitno mi je da hrana lijepo izgleda jer sam i sama estetski tip i mislim da je fotografija ona dodirna točka između mene i čitatelja koja će prevagnuti i na temelju koje će odlučiti da li će isprobati neki recept ili ne. Lijepa fotografija me uvijek natjera da probam nešto novo pa se time vodim i na svom blogu. Zbog toga i volim napraviti svoje jestive dekoracije i ukrase za cupcakese. Bitno mi je da ono što radim bude drugačije od onoga što se danas svugdje nudi i da to bude nešto što će se isticati u moru sličnih recepata. Želim da moj rad bude prepoznatljiv i da ima ono nešto što drugi nemaju.

Proljetni Cupcakesi s lino ladom

Proljetni Cupcakesi s lino ladom

Imate li jelo koje ste do sada pripremali bezbroj puta?
Naravno, ima puno takvih jela u mojoj kuhinji. Ono što volimo često pripremam, a između toga se nađe i puno prilika za isprobavanje novih recepata. Primjerice, redovito su na meniju pita od jogurta i čokoladne kocke. Pitu od jogurta svi obožavamo jer je jako lagana, savršen je omjer nadjeva i tijesta, a nestane isti dan. Čokoladne kocke sam nedavno prvi put radila i od tad sam ih ponovila ni sama već ne znam koliko puta. Često radim i kakao šnite s jabukama za koje je specifičan posebno fini i sočan biskvit koji se topi u ustima. Sad kad nam je došlo ljeto i kad su nam na raspolaganju jagode i ostalo sezonsko voće često radim osvježavajući kolač s jagodama (koje se mogu zamijeniti i drugim voćem) jer se brzo priprema i nema potrebe da se dugo stoji uz vruću pećnicu a rezultat je pravi ljetni lagani kolač kojim se redovito osvježavamo. Ako vam se jede nešto fino i lagano preporučam i savršene trokute s trešnjama, kod kojih voće naravno opet možete zamijeniti onim koje vam je u nekom trenutku dostupno. Radi se o božanstvenim okusima koje čine spoj voća, lisnatog tijesta i lagane fine kreme na bazi pudinga. Često se tu nađu i cupcakesi s različitim punjenjima kao i mini tortice svih oblika.
I za kraj, nije jelo već napitak, ali moram istaknuti domaći sok od naranči i mrkve odnosno domaću verziju kupovnog juicea. Sok je savršen, osvježavajući i jednostavan za pripremu. Mislim da sve govori činjenica da neki iz moje obitelji nisu ljubitelji gustih sokova, ali u ovome guštaju baš svi. Već sam mnogima podijelila ovaj recept i uvijek su komentari samo pozitivni i svi su oduševljeni tako da imate sve preporuke da isprobate i vi.

Što kuhate ako vam se gosti „kasno“ najave, pa nemate puno vremena za razmišljanje?
Kad nemam puno vremena za razmišljanje onda biram nešto brzo i fino, poput muffina u obliku ruža kojima čak ne treba ni dekoracija jer sami po sebi izgledaju dekorativno. Najbolje je ako ih svježe, još uvijek tople stavim na stol jer tad gosti od užitka ne mogu doći do daha.

Čokoladni muffini u obliku ruže

Čokoladni muffini u obliku ruže

Što kuhate čitateljima Dom i stila
Pripremam nježne tortice s jagodama – estetski neodoljive male kolačiće koji će zadiviti vaše goste, što okusima što izgledom.

Posjetite: Happiness is Homemade