Kako postaviti slike na zid

Kako postaviti slike na zid

Teško je pretpostaviti da će svako umjetničko djelo, poster, fotografije ili sliku svi shvatiti na isti način. Postavljanje slika je područje vizualnih komunikacija stoga je važno gdje je postavljena slika u prostoru. Slika koja je usklađena s ambijentom pojačat će impresiju djela. Kako svaka slika ima okvir i sadržaj ti se elementi moraju uklopiti u prostor. Najčešća greška pri postavljanju slika je definitivno pogrešna visina, a to je jedno od glavnih pravila. Ostalih strogih pravila i nema, jedino trebate poštovati odnos slike i zida te slijediti neke od savjeta:

- Osnovno pravilo da središte slike bude u visini očiju te da se prati gornja linija zida

- Malu sliku nije poželjno postaviti na veliki zid jer će djelovati izgubljeno, pa tako i velike slike progutaju malu prostoriju

- Treba paziti na stilove što ne znači da se nikad moderne slike ne mogu ukomponirati u klasičan interijer

Postaviti sliku možete i iznad namještaja npr. komode, kreveta, kauča i to jednostavno pazeći na razmak od otprilike 10 do 15 centimetara

- Ukoliko raspolažete s više slika možete prvo na podu napraviti idealan raspored te pomoću metra i papira prenjeti oznake na zid kako bi slike izgledale što ravnomjernije

- Možete se poigrati različitim visina te teksturama i oblicima okvira kako bi kompoziciji slike dali posebnu živost

Prilikom odabira najbolje površine za slike bitno je voditi računa o vlažnosti, zagrijavanju i osvijetljenosti pojedinih površina, ali i o tome da slike ne budu na prolaznom mjestu, primjerice hodniku. Isto tako kuhinja nije povoljan ambijent zbog utjecaja topline, masnoće i pare.

 Poželjni motivi po prostorijama:

Dnevni boravak je mjesto gdje se ukućani okupljaju, razgovaraju i druže. Poželjne su slike s pozitivnim vibracijama. Dobrodošle su obiteljske slike istaknute na vidljivo mjesto.

Spavaća soba je mjesto za odmor, spavanje, razmjenu ljubavi i nježnosti. Neka slike budu ljubavnih motiva (naš savjet je izbjegavati obiteljske slike i slike ikona).

Dječja soba je mjesto za spavanje i za igranje. Postavite slike omiljenih životinja ili likove iz crtanih filmova i bajki.  Za predškolarca sliku s abecedom ili brojevima. Odaberite zajedno sa mališanima njihove najdraže likove jer će to će biti idealni motivi za dječju sobu.

Postavljanje slika shvatite kao ozbiljan zadatak kako ne bi pogrešna visina ili pogrešan stil pokvarili cjelokupni dojam vašeg interijera, a za ostalo se baš i ne morate previše brinuti jer ipak vaš prostor nije galerija niti izložbeni salon pa možete puno opuštenije krenuti u kombiniranje slika, fotografija, postera. Uživajte u postavljanju slika, a u konačnici i samom ambijentu.

Tekst: Ivana Tomljenović, Home Sweet Home Rijeka

Foto pripremila: Linda Fabijanić, Home Sweet Home Rijeka; Foto:Pinterest

Komentari