Dizani kolač od rabarbare

Dizani kolač od rabarbare

Dizani kolač od rabarbare pripremila je Ingrid Periša s bloga Prekratak dan.  Rabarbaru botaničari zovu povrćem, a kuhari voćem. Za ishranu se koriste samo stabljike. Ingrid je pokušala rabarbaru uzgojiti u vrtu, nakon što je od kolegice dobila sadnicu, ali nažalost primorska klima ili nešto drugo joj nisu odgovarali.  Ovo je njihov prvi susret i rekli bi da su sesprijateljile na prvu.

Potrebni sastojci:

Za dizano tijesto:

370 g brašna

1 instant kvasac

50 g šećera

1 vanilin šećer

1 jaje

200 ml mlijeka

50 g otopljenog maslaca

Za nadjev:

700 g rabarbare

Za kremu od sira i vanilije:

4 žumanjka

200 g kiselog vrhnja

250 g svježeg sira

250 ml mlijeka

4 žlice limunovog soka

100 g šećera

1 puding s okusom vanilije

3 žlice griza

4 bjelanjaka

Za posipanje:

bademi bez kožice za posipanje

Priprema:

Brašno staviti u posudu i promiješati sa suhim kvascem. Dodati šećer, vanilin šećer, sol, jaje, mlijeko i maslac.

Sastojke promiješati i izraditi da se dobije, glatko tijesto. Ostaviti da se diže. Kako naravno nisam stigla isti dan napraviti, dizano tijesto sam stavila u frižider, ništa mu ne smeta. Drugi dan sam razvaljala tijesto i stavila ga u duboki lim podignutih rubova,  čini mi se da je moj bio premali pa se tijesto dosta diglo, ali sve ovisi kako volite.

Za nadjev očistiti rabarbaru od kožice i odstraniti listove, ako ih ima jer su toksični. Narezati je na komade veličine 2 cm i poslagati po tijestu.

Od žumanjaka s kiselim vrhnjem, svježim sirom, mlijekom, limunovim sokom, šećerom, praškom za puding i grizom izraditi nadjev. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i umiješati.

Masu izliti preko rabarbare, posuti listićima badema i staviti peći. Peći oko pola sata, dok se lijepo ne zapeče. Neka se kolač ohladi, pa ga posuti finim šećerom.

Dobar tek!

P.S.Original recet je iz knjižice Dr. Oetker….Voćni kolači

Recept i foto: Ingrid Periša, Prekratak dan