Prekratak dan – puno više od gastro bloga
Foto: Sergej Drechsler

Prekratak dan – puno više od gastro bloga

Prekratak dan je gotovo svaki dan Ingrid Periša otkako je pokrenula blog istoimenog naziva. Na inspirativnim stranicama koje ispisuje gotovo svaki dan pronaći ćete ono što ona uistinu kuha i priprema svojoj obitelji i prijateljima. Već na prvu se vidi da radi puno slanih jela, koji su prava rijetkost na gastro blogovima, ali radi i deserte vješto kombinirajući sastojke.

Na svojim stranicama nesebično otkriva kako izrađivati figurice od ticino mase, donosi fotografije i savjete o uređenju vrta. Grafička dizajnerica u jednoj dnevnoj novini svakodnevno je u stisci s vremenom , ali i dalje s toliko strasti priča o kuhinji, samoniklom bilju, svom vrtu i obitelji od koje ima puno podršku.

Kada ste odlučili pokrenuti blog Prekratak dan?

Svakodnevno kuham u svojoj kuhinji, a za svoje curice i druge po narudžbi pripremam deserte za tematske partije, izrađujem torte, pa sam na nagovor prijatelja i obitelji odlučila pisati blog. Obvezala sam se i ovo mi je još jedan posao. Gotovo sve što pripremam fotografiram i objavljujem na stranici, a oko toga ima puno posla.

Dosta blogera radi samo deserte, na vašem blogu možemo pronaći puno slanih jela, različite postupke kako nešto napraviti…što vas od svega toga najviše veseli?

Objavljujem ono što kuham. Svaki dan za svoju obitelj pripremam svježe kuhano jelo, pa je logično da objavljujem slana jela, recepte za zimnicu, a volim otići i u vrt, pa s čitateljima podijeliti fotografije. Željela bi imati još više takvih, savjetodavnih postova. Svakodnevno doma imamo i desert, ali ne radim svaki dan kolače.

Volim pripremati torte, iako mi za njih treba puno vremena. Obično ih radim za tematske rođendanske partije, pa imam jako puno posla oko izrade figurica od ticino mase.

Često kuhate sa svojim curicama, blizankama. Što one najviše vole pripremati, odnosno jesti?

Oduvijek su sa mnom u kuhinji i svakodnevno mi pomažu u pripremi. Najviše vole jesti slatko i na tom bi mogle živjeti. Često se znaju potužiti da bi mogli jesti malo više kao druga djeca, jer često uvodim nove namirnice bazirane uglavnom na povrću. One su u izboru hrane potpuno različite. Zapravo,  svi u obitelji volimo različita jela. Oni vole puno mesa, ja puno povrća tako da mi je dosta teško sve nas uskladiti.

Što vi najviše volite jesti?

Kao što sam spomenula volim jesti puno povrća. Mama ima posađen vrt i gotovo sve dobivam od nje. Jako volim i samoniklo povrće koje raste u prirodi i u vrtu ispred moje kuće. Ove godine smo jeli puno koprive od koje sam najčešće, u kombinaciji s prosom, pripremala gustu juhu bez dinstanja.

Juha od koprive

Puno korisnih savjeta vezanih za održavanje vrta, koje objavljujete na vašem blogu, u proljeće svima dobro dođe. Koliko je vama vrt važan?

Jako mi je važan i ovaj vrt koji je zasadila mama, ali i moj ispred kuće gdje imam livadu i cvijeće. U njemu rastu i šparoge, kopriva, imam i dva stabla bazge tako da sam nedavno radila sok od bazge. Imam puno cvijeća, uglavnom trajnice, o kojem obožavam brinuti, saditi ga, presađivati.

Kakve su reakcije čitatelja na recepte?

Reakcije svih oko mene su odlične. Stalno dobivam povratne informacije, za sada uglavno od poznanika i prijatelja koji kuhaju po mojim receptima, ali bi voljela dobiti i fotografije jela koji su pripremljeni po mojoj recepturi.

Bez kojeg kuhinjskog aparata ne možete zamisliti kuhinju?

Bez štapnog miksera, jer svojim curicama još uvijek miksam zelenjavu. Ako nalete na neku deblju peteljku ne žele jesti, pa im smiksam i znam da nema “opasnosti”.

Posjetite: Prekratak dan

Facebook stranica Prekratak dan

Komentari