Pretvorite dom u suvremenu verziju vintage stila

Pretvorite dom u suvremenu verziju vintage stila

Priča o vintage stilu je krenula osamdestih godina kada su u modi bile nježne pastelne boje, a sve što je bilo ugodno, udobno i toplo opisivalo je ovaj stil. Kako tada, tako i  danas bezvremenski komadi namještaja ili posuđa još uvijek izgledaju moćno i upečatljivo.

Ostatak priče se odnosi na to da pretvorite svoje malo carstvo po imenu dom u suvremenu verziju vintage stila. Detalji za kuću iz tog doba plijene pozornost svojim jedinstvenim dizajnom te se unatoč starosti i deklaraciji vintage, gotovo savršeno uklapaju u svaki stil uređenja.

Dizajneri novijih kolekcija posuđa, pribora za jelo, uporabnih predmeta, a i onih čisto dekorativnih odlučili su ponovo oživjeti vintage stil. Inspiraciju su okušali na limenim posudicama s pin-up djevojkama i natpisima, na zdjelicama za umake, porculanskoj boci za ulje, dozerima za sol i papar, tanjurićima, podmetačima, pa čak i na salvetama u istom motivu i sve to na uzorak začina, pomidora, čili papričica, pašte, maslina, natpisa… Sve je toliko primamljivo da takve predmete poželite negdje u vašem domu.

Karakteristike koje predstavlju ovaj stil su točkice, pruge, kvadratići, mašnice, crvena boja te nježne boje poput pastelne roze i plave, isprane žute, mornarsko plave, trava zelene do pistaci zelene , ali i vječne bijela i crna.

Zanimljiva ideja za mali make over vašeg doma ili možda samo kuhinje koju možete vrlo lako i s malo novčiča napraviti oživjeti i sami. Kupite kanticu neke tople boje po želji ili naljepnice s motivima krugova, pruga, karirani uzorak ili motiv starih izlizanih natpisa i uzoraka. Također, možete dio zida ili kuhinjske elemente oblijepiti i osvježiti pomoću komada tapete u vitage duhu.

Ostale sitnice koje bi upotpunile prostor možete po pristupačnim cijenama nabaviti u prodavaonicama za kuću. Vintage komodu, ormarić, tabure, sofu i ostalo možete potražiti u velikim centrima salona namještajem. Nemojte se bojati uklopiti vintage stil s modernim, jer je taj spoj oku neodoljiv, a članovima obitelji daje ugodnu, kućnu, atmosferu i luckasti štih.

Nabacite na zid neki stari poster, recept ili reklamu za coca-colu ili pin-up djevojku s crvenom ružom, mašti na volju i svakako keep calm and be vintage.

vintage uređenje doma

Autor: Ivana Tomljenović, Home sweet home Rijeka