Ručni rađeni predmeti kao da su izašli iz tvornice

Ručni rađeni predmeti kao da su izašli iz tvornice

Grafička dizajnerica i stilistica uređenja interijera Ivana Matijevac na svojoj stranici Keks made objavljuje odlične postove, uglavno tutorijale putem kojih korak po korak možete naučiti kako, primjerice napraviti moderne ljestve, kako oslikati jastuk, na najbolji mogući način iskoristiti kutiju od cipela, izraditi čestitku ili orginalno umotati dar za rođendan. Blog Keks made pokrenula je 2010. godine. U to vrijeme često je odlazila na radionice u sklopu hobi trgovina i tamo stekla brojna poznanstva. Polaznicima radionica su blogovi bili način komunikacije, objavljivali su sve što bi napravili, novo naučili,učili, komentirali i raspravljali.

Ivana Matijevac

Kakva je situacija u domaćoj blogosferi?

Danas više nije tako živo u našoj domaćoj blogosferi, barem ne što se craftera tiče, no ja sam nastavila sa pisanjem jer me to veseli.

Oduvijek sam voljela stvarati i izrađivati predmete, još u osnovnoj školi uvezala sam sama svoju prvu zbirku pjesama, u srednjoj školi improvizirala sam i šivala sebi odjeću i torbice,… mislim da predmeti imaju veću vrijednost ako ih sami napravimo, koliko god nesavršeni bili, pogotovo ako još pritom recikliramo ili nekom starom predmetu udahnemo novi život. To nam daje poseban osjećaj zadovoljstva i ponosa, pa mi je upravo to i misao vodilja kada pišem blog, pogotovo tutoriale. Nadam se potaknuti čitatelje i dati im ideju kako sami nešto mogu napraviti.

Uz blog organizirate i radionice, o čemu je točno riječ?

Sve što sam naučila i što znam raditi imam želju podijeliti i prenijeti dalje i zaista uživam u kreativnom radu s ljudima, tako da su radionice nekako logičan nastavak na cijelu priču. Trenutno su to radionice oslikavanja tkanine na kojim se uči raditi sa šablonama. Radimo sa bojama za tekstil na pamučnim premetima, no sama tehnika se može primjeniti na gotovo svim predmetima, od stakla, drveta, keramike,…

U planu su i radionice na kojima ćemo raditi s papirom, izrađivati čestitke, albume, dekoracije od papira, učiti o bojama, uzorcima,.. Ono čemu se posebno veselim je, kako sam je ja nazvala, Mala akademija dizajna. Ideja je približiti principe dizajna hobistima, no ne smijem sada otkriti sve detalje, to neka bude iznenađenje .

Jesu namijenjene početnicima ili?

Radionice su koncipirane na način da ih zaista svatko može pratiti, čak i početnici koji prvi puta drže kist u ruci. Radimo u malim grupama od maksimalno 6 ljudi, tako da imamo vremena za sva dodatna pitanja, asistencije i objašnjenja.

Keks made 13

Gdje pronalazite inspiraciju za radionicu, tutorijale i općenito za pisanje bloga?

Inspiracija mi je moja želja da se okružim lijepim stvarima, pa pretpostavljam da i drugi ljudi to žele. Tako na primjer za radionice uvijek posebno pripremam predmete na kojima ćemo raditi, moraju biti lijepi i kvalitetini, onakvi kakve bih ja voljela imati u svom domu. Na blogu pišem o onome što me trenutno okupira i na čemu radim, no mnogo tutoriala ostane neobjavljeno jer na žalost ne stignem, pa na kraju i zaboravim na to da sam ih pripremila.

Koliko pratite svjetsko tržište?

Skoro svakodnevno čitam strane blogove i pratim strane portale. U dizajnu je stvarno neophodno pratiti trendove, ne toliko da bi ih se slijepo držali, jer večina dizajnera ionako ima svoj stil koji njeguje i po kojem su prepoznatljivi, već je važnije pratiti tehnologije koje se svakodnevno razvijaju, a osnova su svega što radimo.

Što vas u cijeloj priči najviše veseli?

Veseli me to što sam ostvarila svoj san i radim ono što volim i što me ispunjava. Svaki dan mi je različit i zanimljiv, jedan dan sam za računalom, drugi bojam i stvaram, treći sam okružena divinim ljudima na radionici. Naravno, nije sve uvijek tako idealno, ima tu i uspona i padova i rada do kasnih večernjih sati, kao i u svakom poslu, no ipak sretna sam što sam sve svoje interese uspjela realizirati i kroz posao.

Posjetite: Facebook stranicu i blog Keks made

Autor: Josipa Leko Šimić