Shabby chic priča svoju priču

Shabby chic priča svoju priču

Vintage komadi, bijele i pastelne boje, čipka, lan, floralni motivi, jedinstvenost i ljubav prema nasljeđu glavne su odlike popularnog shabby chic stil uređenja. Javio se sredinom osamdesetih godina u Velikoj Britaniji, a nastao je iz poštovanja prema nasljeđu i jednostavnošću življenja. Naime, shabby chic voli nepravilnosti i pohabanu ljepotu namještaja s prošlošću, a ne teži savršenstvu. On nema podstilova, ali je sastavni dio stilova poput french country, vintage te romantic cottage i ovisno o načinu na koji se obradi komad namještaja može spadati u bilo koju skupinu i na taj način se prilagoditi prostoru. Shabby chic ima toplinu i svoju priču baš kao i Biljana Pantelić Adžaga koja se profesionalno bavi uređenjem interijera i izradom shabby chic komada namještaja i dodataka za uređenje doma.

- Shabby chic tehnikom počela sam se baviti prije pet godina kada sam sam s prijateljicom otišla na radionicu. Svidjelo mi se toliko da sam nastavila restaurirati, učiti putem različitih, uglavnom, američkih tutoriala, objasnila je diplomirana ekonomistica, Biljana koja se osim shabby chic bavi i decoupage tehnikom i slikanjem. Svaki dan uči i proučava novosti na tržištu te proizvode vezane za shabby tehniku i općenito uređenje interijera te uz sve obveze već četvrtu godinu za redom aktivno vodi blog gdje izlaže svoje radove i stavlja kratke tutoriale po uzoru na kolegice diljem svijeta.

Biljana Pantelic Adzaga

-Osim što puno radim za druge, postepeno obnavljam i svoj stan. Dnevni boravak je potpuno u shabby chic stilu, a velika mi je želja preurediti i kuhinju. Volim tu romantiku, jednostavnost, rustikalni šarm, ljepotu nesavršenosti koju pruža, a povrh svega osjećaj topline vlastitog doma, a sve sam kreiraš i stvaraš, kazala je Biljana.

U shabby chic stilu može se obnoviti sve, od kutija za nakit i okvira, pa sve do velikih komada namještaja poput stolova i ormara. Najbolji materijal je puno drvo, a za uređenje u shabby chic stilu nisu pogodni predmeti od plastike, iverala ili stakla. Bijela je dominantna boja u ovom stilu, ali mogu se koristiti i pastelne boje, posebno ako se nalaze na detaljima s kojima se u ovom stilu ne može pretjerati.

Shabby chic 7

Biljana Pantelić Adžaga je u Rijeci osnovala i kreativnu udrugu Shabby chic, jer je željela, da se na jednom mjestu okupe kreativci koji će organizirati radionice i podučavati različitim tehnikama.

-Velika mi je  želja  pomagati bivšim ovisnicima iz riječke humanitarne udruge Remar, s kojima sam već surađivala. Oni besplatno odvoze stari namještaj koji prodaju i na taj se način financiraju.  Sigurna sam kako ga mogu puno bolje prodati ako ga restauriraju u shabby chic stil, objasnila je Biljana koja je do njih došla kada su joj jednog popodneva pokucali na vrata nudeći svoje usluge besplatnog odvoza namještaja.

Autor: Josipa Leko Šimić

Foto: biljanashabby

 

Komentari